Arama

Uzay çalışmalarında İslam medeniyeti

Astronomi bilimi İslam dünyasında hükümdarların desteği ve bilim insanlarının gösterdiği çabalar ile 8 ve 15. yüzyıllar arasında büyük bir gelişme gösterdi. Öyle ki Avrupalı bilim insanları bilgilerini güncellemek için Müslümanların yazdıkları eserleri çevirmek zorunda kaldı. Bu süreçte İslam coğrafyasının dört bir tarafında rasathaneler kuruldu, gezegenlere ve uzaya dair yapılan hesaplamalarla önceki bilim insanlarının yanlışları düzeltildi. Müslüman bilim insanlarının astronomi çalışmaları Avrupa biliminin temelini oluşturdu.

  • 13
  • 14
1337 eser veren bilim adamı: Takiyüddin
1337 eser veren bilim adamı: Takiyüddin

🔸 Astronomi tarihinin en üretken isimlerinden olan Takiyüddin, 16. yüzyılda Galata Kulesi'nde ufuk açıcı astronomi faaliyetleri gerçekleştirdi. III. Murad'ın isteği doğrultusunda 1577'de tamamlanan ve günümüzde Tophane semti sınırlarında kalan İstanbul Rasathanesi'ni yıllarca yönetti.

🔸 Öyle ki bu rasathane, Uraniborg gözlemevi ile kıyaslanmıştı. Hatta içinde bulunan aletler göz önüne alındığında İstanbul Rasathanesi öndeydi.

İSLAM ASTRONOMİSİNİN SON BÜYÜK TEMSİLCİSİ

  • 14
  • 14
Astronomi çalışan Müslüman bilim insanları
Astronomi çalışan Müslüman bilim insanları

🔸 Çalışmaları ile İslam dünyasının medar-ı iftiharı olarak anılan bilim insanları kaleme aldıkları eserlerde kullandıkları kaynakları bilhassa belirtirken Batı'da aksi bir durum yaşanmıştı.

🔸 İslam dünyası astronomi alanının asırlar boyunca öncüsü oldu. Lakin zamanla Avrupalıların bu sahada öne geçmesi ile beraber astronomi İslam dünyasının ilgilenmediği bir bilim dalı haline geldi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN