Anadolu’nun manevi sultanı: Ahmet Yesevi
Anadolu'nun Müslüman yurdu hale gelmesinde büyük rolleri bulunan önemli kimseler vardır. Bu isimlerden biri de, Pir-i Türkistan lakabıyla anılan Ahmed Yesevi'dir. Yüzlerce öğrenci yetiştirerek Türkistan ve Anadolu coğrafyasını besleyen Yesevi, Türk - İslam tarihinin büyük şahsiyetleri arasındadır. Hayatının bilinmesi Anadolu tarihi ve kültürümüz açısından büyük önem taşır.
Giriş Tarihi: 09.12.2022
09:09
Güncelleme Tarihi: 08.12.2023
08:51
Sesli dinlemek için tıklayınız.
🔷 Bir süre Aslan Baba tarafından din ve tasavvuf üzerine eğitim alan Yesevi, onun da vefat etmesiyle eğitimi için Buhara'ya gider. Burada meşhur sufi Yusuf Hemedani'den dersler alır.
🔷 Ahmed Yesevi, buradaki eğitiminin ardından Yesi'ye dönerek kayınpederi ve aynı zamanda şeyh olan babasının vekili olan Musa Hoca'dan dersler alır ve onun dergahında yetişir. Kayınpederinin vefatının ardından dergahta postnişinliği devralarak dervişlere dersler verir.
Yusuf Hemedani kimdir?
Ahmed Yesevi'nin gayreti
🔷 İslam'ın "iyiliği yayıp kötülükten sakındırma" şiarını benimseyen Ahmed Yesevi, bu yolda büyük gayretler sarf eder. Merkez olarak Yesi'deki dergahında bulunan Yesevi, çevre illere giderek İslam'ın şükür, ihlas gibi önemli kavramlarını anlatır.
🔷 Tüm bu güzellikleri halka anlatırken sade bir Türkçe kullanmaya dikkat eden Yesevi, ezberlenmesi kolay olduğu için anlatımlarında ağırlıklı olarak şiiri tercih eder. Hafızada kolay tutulan dizeler, sözlerinin hızlıca yayılmasını sağlar. Başlıca gayesi İslamiyet'i Türklere sevdirmek, ehl-i sünnet akidesini yaymaktır.
İlim için kilometreleri yaya yürüyen Müslüman âlimler
Yesevilik
🔷 Hanefi bir alim olan Ahmed Yesevi, iyi bir medrese eğitimi görmesinin yanı sıra tasavvufu da çok iyi bilen ve bunu şiirle harmanlayan ustadır. Bu nedenle Orta Asya Türk dünyasının en büyük ismi olarak kabul edilir.
🔷 İslâm şeriatına ve Hz. Peygamber'in (SAV) sünnetine sıkı sıkıya bağlı olan Ahmed Yesevî'nin şeriat ile tarikatı kolayca telif etmesi, Yesevîliğin Sünnî Türkler arasında süratle yayılıp yerleşmesinin ve daha sonra ortaya çıkan birçok tarikata tesir etmesinin başlıca sebebi olur.
İslâm âlimi kimdir? Özellikleri nelerdir?
63 yaşında yer altında
🔷 Ahmed Yesevi 63 yaşına geldiğinde, "Efendimiz (SAV) bu yaşta vefat etti, ben artık yeryüzünde fazla dolaşmadan kendimi tefekküre ve ibadete vereyim" düşüncesiyle dergâhında bir çilehane kazdırarak iki metre aşağıya doğru inen ve iki metre genişliğinde bir oda yaptırır.
🔷 Her ne kadar dersler vermek, namaz kılmak için odasından çıksa da vaktinin çoğunu çilehane olarak da anılan bu yerde geçirir. Ömrünün sonuna kadar burada yaşar.
Bir Bilgi
Osmanlı döneminde 63 yaşını aşmış kişiye yaşı sorulduğunda Peygamberimize (SAV) hürmeten yaşını söylemeyerek, "haddi aştık" derdi.
Sükut Sureti'nde bir derviş
Türk dünyasına etkisi
🔷 Ahmed Yesevi, hem Türkistan bölgesine hem de Anadolu bölgesine büyük tesir etmiş tarihi bir şahsiyettir. Son bin yılda onun kadar geniş bir coğrafyada yüzyıllar boyunca tesirini devam ettirebilmiş başka bir kimse gösterilemez.
🔷 Fikirleri ve menkıbevileşmiş hayatıyla Türk-İslam dünyasının en büyük ismi olarak kabul edilir. Yetiştirdiği dervişler, Anadolu'ya yayılarak İslamiyet'i anlatır ve dinin burada yerleşmesini sağlar. Yesevi'nin manzumeleri dilden dile yayılarak insanlar arasında iyilik ve güzelliği yayar.
Edebiyatımızda en az bir kez okunması gereken şiirler