İslam dünyasında 2019 nasıl geçti?
İslam dünyası 2019 yılını protestolar, şiddet olayları, siyasi krizler, terör saldırıları ve doğal afetler ile geçirdi. Yeni Zelanda'da bulunan iki camiye Cuma namazı sırasında gerçekleşen silahlı terör saldırısı, Suriye ve Filistin'de sivillere yönelik saldırılar, Güneydoğu Asya'da doğal afetler pek çok can aldı. Mısır'ın ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda yaşamını yitirmesi; Nobel Edebiyat Ödülü'nün Srebrenitsa Soykırımı'nı inkâr eden Peter Handke'ye verilmesi en çok konuşulan konular oldu. Peki, İslam dünyasında 2019 nasıl geçti?
Giriş Tarihi: 31.12.2019
17:26
Güncelleme Tarihi: 31.12.2019
17:34
İSLAMOFOBİK SALDIRIYI İNTERNETTEN CANLI YAYINLADI
İslamofobik saldırıda, camiye giren terörist, önüne çıkan herkese acımasızca kurşun yağdırdı. Bu katliamı internet üzerinden canlı yayınlayan saldırganın paylaştığı 70 sayfalık manifestoda, Müslümanlara ve Türklere yönelik düşmanca sözler dikkat çekti.
ERDOĞAN’I VE AVRUPA’DAKİ TÜRKLERİ HEDEF GÖSTERDİ
Saldırganın sosyal ağlarda Angela Merkel ve Recep Tayyip Erdoğan'ın öldürülmesi çağrısında bulunan bir manifesto yayınladığı da kaydedildi. İnternette yayınladığı manifestoda Erdoğan'ı "Halkımızın en kadim düşmanı olan Türklerin lideri" olarak anıyor ve öldürülmesinin Avrupa'daki Türk varlığına yönelik büyük zarar vereceğini söyleyerek tehditte bulunuyordu.
İslamofobinin çirkin yüzü bu kez Yeni Zelanda'da
KEŞMİR SORUNUNDA GERİLİM TIRMANDI
Hindistan'ın, yarım asırdan uzun süredir Keşmir'e özel statü tanıyan anayasa maddesini Ağustos ayında iptalinin ardından Cammu Keşmir'de gerilim tırmandı. Yoğun güvenlik önlemleri ve kısıtlamaların başladığı Cammu Keşmir'de, internet, cep telefonları, sabit hatların kesilmesi dâhil pek çok yaptırım gerçekleştirildi.
‘DÜNYANIN EN BÜYÜK AÇIK HAVA HAPİSHANESİ’
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Hindistan'ın Cammu Keşmir eyaletinin "dünyanın en büyük açık hava hapishanesine dönüştürüldüğünü" bildirdi. Hindistan'ın Cammu Keşmir'de uyguladığı güvenlik ablukası, sokağa çıkma yasağı ve iletişim karartmalarının uluslararası toplumdan gelen çok sayıda kınamaya rağmen sürdüğü belirtildi.
BÖLGENİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU MÜSLÜMANLARDAN OLUŞUYOR
Keşmir Vadisi yüzde 94,4 Müslüman nüfusa sahipken, Cammu bölgesinde Hindular nüfusun yüzde 62,5'ine, Müslümanlar yüzde 33,4'üne tekabül ediyor. Alınan son kararla Cammu Keşmir'in diğer Hint vatandaşlarına uygulanan yasalarla yönetilmesi bekleniyor. Bölgenin kendi anayasasına sahip olmak, savunma, iletişim ve dış ilişkiler dışındaki tüm meselelerde karar almak gibi birçok ayrıcalığı sona ermiş oldu.