İslam medeniyetinin son âlimi: İbn Haldun
İbn Haldun, Orta Çağ klasik İslam medeniyetinin son âlimlerindendir . Yazıları, aile hikayesi ve hayatı, İslam medeniyetinin gerilemesine ve nihayetinde çökmesine yol açan değişiklikleri birçok bakımdan mükemmel şekilde yansıtır. 1332 yılında Tunus şehrinde doğan ve 1406 yılında Kahire'de ölen İbn Haldun, sosyoloji biliminde öncüdür .
Giriş Tarihi: 12.07.2019
14:12
ÇIĞIR AÇAN KAVRAMLAR GELİŞTİRDİ
İbn Haldûn, iktisat teorisinde de zamanında ilerisindeydi. Refahın kaynağının emek olduğu sonucuna Adam Smith'ten dört yüz yıl önce vardı. Tarım, endüstri ve ticaretteki direkt gelir kaynağıyla ve devlet memurlarının ve özel ücretlilerin dolaylı gelirleri arasındaki ayrıma da işaret ediyordu. Bugün duyduğumuzda "Bunda ne var ki? Bunu herkes bilir!" diyeceğimiz bu kavramlar, bundan yedi yüz yıl öncesinin dünyasında çığır açan kavramlar olup klasik iktisat ile tüketim, üretim, talep, maliyet ve fayda modelleri inin zemin hazırladılar.
İBN HALDÛN’UN 14. YÜZYILA AİT MUKADDİME ESERİNDEN
" İnsanlar türlerin muhafazası için işbirliğine ihtiyaç duymakta olup tabiatları onları bunun için mücehhez kıldı. Münferid ve müşterek varoluşlarının maddi tabanını oluşturacak tek araç emekleridir. İnsanların kalabalık gruplar halinde yaşadığı durumlarda faaliyetlerin paylaşılması mümkün olduğundan hayatın tüm alanlarında daha fazla ihtisas ve mükemmelleşme mümkün hale gelir. Bunun sonucu, büyük maddi ve entelektüel başarıları doğuran, ancak yıkımın tohumlarını barındıran lüks ve safahatı da beraberinde getiren umrandır (medeniyet/kültür)."
Dünyamızda İslam Mirası- Salim T S Al Hassani