İslam tarihindeki ilk kadın denizci; Seyyide Hurra
Emrindeki gemilerle Batı Akdeniz'de Avrupalılarla mücadele eden Seyyide Hurra, İslam tarihindeki ilk kadın denizciydi. İspanyol ve Portekizlerle amansız mücadele veren Seyyide, Barbaros Hayrettin Paşa ile de ittifak kurmuş hatta bu nedenle de Tetvanlı Barbaros olarak anılmıştı.
Giriş Tarihi: 13.05.2019
14:03
Güncelleme Tarihi: 13.05.2019
14:09
Seyyide Hurra, 1541 Fas Sultanı Mûlây Ahmed el-Vattasi ile politik mahiyette bir evlilik gerçekleştirdi. Bu evlilik sayesinde şehrin yöneticisi olması nedeniyle merkezi otoriteye tabi olmayan Seyyide, hanım sultan konumuna yükseldi. Yine bu evlilik sayesinde Tetvan donanması ülkeye büyük katkı sağladı. Bu durumların yanı sıra evliliğin sebebi; Tetvan için İspanyol ve Portekizlilere karşı ve Vattasiler için de güneyden tehlikeli şekilde ilerleyen Sa'dilere karşı bir destek arayışı olduğu da söylenir.
Bu evlilik ile ilgili en ilginç detay Fas hanedanlarının asırlardır süregelen geleneklerine aykırı olarak, izdivacın başkent Fes şehri yerine, Tetvan'da gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu durum Vattasiler için ciddi bir taviz olsa da Tetvanlılar için büyük bir onur sayıldı. Bu hadise, Seyyide Hurra'nın Tetvan yönetiminden el çekmeyeceğinin de açık bir ifadesiydi aynı zamanda. Seyyide, evlendikten sonra da Tetvan'da yaşamaya devam etti.
Evliliğinden bir sene sonra 1542'de Seyyide Hurra, kardeşi ve üvey evladı tarafından düzenlenen bir komployla otoritesini kaybederek tüm siyasi haklarından feragat etmek zorunda kaldı. Vattasilerin artan gücünden rahatsız olan üvey oğlu Mulay Ahmed Hasan el Mandari, Vattasilerin düşmanı olan Saadiler ile işbirliği yaptı. 1542 yılında küçük bir orduyla Tetvan'a giren Mulay Ahmed Hasan el Mandari, annesinin yöneticiliğine son verdi.
Ölümüyle ilgili net bir tarih olmayan Seyyide, Şafşavan'da bulunan Reysuniye Zaviyesi'ne defnedildi.