Arama

Peygamber Efendimizin döneminde hastalıklar nasıl tedavi edilirdi?

Peygamber Efendimiz, her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da tavsiyelerde bulundu. Onun dönemine kadar gelmiş tıpla ilgili faydalı bulduğu bilgileri, kendi tecrübe ve içtihadıyla birleştirerek sonraki nesillere tavsiye etti. Hz. Peygamber, hastalıklar hakkında şöyle buyurmuştu: "Allah Teâlâ Hazretleri hastalığı da ilacı da indirmiştir. Ve her hastalığa bir ilaç var etmiştir. Öyleyse tedavi olun. Ancak haram olan şeyle tedavi olmayın." Sizler için Peygamber Efendimizin dönemindeki hastalıklar ve tedavi yöntemlerini derledik.

  • 8
  • 12
KURDEŞEN İÇİN SOĞAN VE SARIMSAK
KURDEŞEN İÇİN SOĞAN VE SARIMSAK

Kurdeşen, ciddi problemlere yol açan deri hastalığıdır.

Peygamberimiz altın ve gümüşün kullanımında olduğu gibi ipeğin giyim ve kullanımında da, kadınlar için daha toleranslı davranırken erkekler için bazı sınırlamalar getirmişti. Hadislerde ipeğin giyimi konusunda erkeklere mahsus bazı kayıt ve yasaklamalar getirildi. Fakat Abdurrahman b. Avf ve Zübeyr b. Avvâm'ın kurdeşen hastalığına tutulduğunda Peygamber Efendimiz, ipek elbise giymelerine izin vermişti.

Hz. Peygamber, sarımsak ve soğan yemenin de bu hastalığa iyi geleceğini ifade buyurmuştu.

(İbn Kuteybe, Ebû Muhammed Abdullâh b. Müslim (276/889))

  • 9
  • 12
CÜNÛN İÇİN HACAMAT
CÜNÛN İÇİN HACAMAT

Erkenden bunama, delilik anlamına gelen cünun için Peygamber Efendimiz hacamatı önerir. Bununla ilgili olarak şöyle buyurur: "Size ense çukurundan (gamahduvet) hacamatı öneririm. O yetmiş iki hastalığa (dâu) devâdır. Delilik (cünûn), cüzzâm, baras (abraş, ciltteki beyaz benekler) ve diş ağrıları gibi beş hastalık bunlardandır."

(Ali b. Ebî Bekr el-Heysemî, Mecme'u'z-zevâ'id ve menbe'u'l-fevâid)

  • 10
  • 12
İRİNİN TEDAVİSİ
İRİNİN TEDAVİSİ

Midde; irin, iltihap, yaradan akan su manasına gelir. Hz. Ali, şöyle anlatır. "Resulullâh'la birlikte sırtında verem olan ensardan birini ziyarete gittik. Resulullâh; "Bu irindir (midde, iltihaptır) çıkarın gitsin" deyince o da onu deşti ve Resulullâh da bunu gördü. "

(Kenzü'l-'ummâl)

  • 11
  • 12
BAŞ AĞRISI İÇİN HACAMAT
BAŞ AĞRISI İÇİN HACAMAT

Tek başına bir hastalık olmayan baş ağrısı; şakîka, sudâ gibi kavramlarla ifade edilen hastalıktır. Peygamber Efendimiz, hastalığın tedavisinde kustu'l-hindî kullanılması, hacamatı tavsiye etmişti.

"Peygamber (s.a.v.) Efendimiz baş ağrısından şikâyet eden bir kimseye kan aldırmasını tavsiye etti."

(Müslim)

  • 12
  • 12
VEBA
VEBA

Bu dönemdeki hastalıklardan biri olan veba, pire, fare gibi hayvanlar vasıtasıyla yayılan bulaşıcı bir hastalıktı. Hastalık; dalgınlık, şiddetli susuzluk hissi, cilde ait kanamalar, dalak büyümesi ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterirdi. Bu hastalık birçok sahabeyi de zor duruma sokmuştu.

Veba halinde önemli bir unsur olan karantinaya dikkat çeken Peygamber Efendimiz "Bir yerde veba çıktığını duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde veba çıkarsa o bölgeden ayrılmayınız." buyurmuştu.

(Buhârî, Tıbb 30; Müslim, Selâm 92; Muvatta, Câmi 23; Tirmizî, Cenâiz 66)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN