Arama

10 Maddede Kabe

Müslümanların kıblesi Kabe, arz üzerinde kurulan ilk bina olmasının yanında Müslümanların ziyaret ve ibadet etmek için yanıp tutuştukları yegane yapıdır. "Beytullah" (Allah'ın evi) olarak da bilinen Kabe-i Muazzama, tevhidi ilan etmek için bina edilmiş, gönüllerde yer eden yüce bir mabettir. Vahyin indirildiği şehirlerin anası Mekke'nin kalbi olan Kabe, yüzlerin kendisine döndüğü mukaddes bir evdir. Kabe-i Muazzama'nın bilinmeyen detaylarını araştırdık.

  • 5
  • 11
Kabe'nin kapısı
Kabe’nin kapısı

◾ Hz. İbrahim (AS) Kabe'yi inşa ettiğinde ulu mabedin kapısı yoktu. Belli bir müddet sonra eklenen kapı, I. Velid tarafından altın levha ile kaplanmıştı.

I. Velid kimdir?

705 - 715 yılları arasında yönetimde bulunan 6. Emevi Halifesi.

◾ Bu tarihten sonra kapı ve levhalar hükümdarlar tarafından bir hürmet vesile olması sebebiyle zaman zaman değiştirildi. Kapının üstündeki örtüyüyü ilk defa Memlük Hükümdarı Şecerüddür göndermişti. Kabe kapısını son olarak Kral Halid b. Abdülaziz saf altından yaptırdı.

HAÇLILAR'A DİZ ÇÖKTÜREN SULTAN: ŞECERÜDDÜR

  • 6
  • 11
En geniş tamirat
En geniş tamirat

◾ 1630 yılında, Sultan IV. Murad döneminde geçekleşen sel baskınında su, Kabe duvarlarının yarısına kadar yükselmiş ve duvarlarda ciddi hasar oluşmasına sebep olmuştu. Bunun üzerine Mekke Emiri, Kabe'nin etrafını tahtalarla kaplayarak üstünü de yeşil bir örtü ile kapatmıştı.

Medine Kadısı ve Mısırlı bir mimarın bu işle görevlendirilmesi üzerine Hacerülesved'in bulunduğu köşe hariç duvarlar temellerine kadar olacak şekilde söküldü. Bozulmuş bölümler yenilendi. Bu tamirat sırasında meşhur yeni bir "Altın Oluk" da yapıya eklendi.

  • 7
  • 11
Eskiden Kabe'nin kapısı açıktı
Eskiden Kabe’nin kapısı açıktı

Cahiliye döneminde Kabe'nin kapısı Pazartesi ve Perşembe günleri açılırdı. Fethin ardından Pazartesi ve Cuma günleri kapı açıldı. Müslümanlar Kabe'nin içine rahatça girebiliyordu.

◾ Daha sonraki bir vakitte bu durum sadece Cuma gününe has kılındı. Lakin bir müddet sonra kapı kapandı. Günümüzde Kabe'nin kapısı temizlik günleri, protokol ziyaretleri için açılmakta.

MESCİD-İ HARAM'IN ZEMİNİ NEDEN HEP SERİN?

  • 8
  • 11
Mahzen çukuru
Mahzen çukuru

◾ Hz. İbrahim (AS) Kabe'yi inşa ederken içeride bir mahzen çukuru kazmıştı. Burası Kabe'ye gelen değerli hediyelerin saklanması amacıyla kullanılmıştı.

◾ Bu çukur zaman zaman soygun tehdidi ile karşı karşıya kalsa da Mekke'nin fethinden sonra aynen bırakıldı. Resulullah (SAV) mahzen için bir tasarrufta bulunmadı.

  • 9
  • 11
Durmayan tavaf
Durmayan tavaf

◾ Kabe'nin etrafında dönmek anlamına gelen tavaf, namaz vakitleri dışında asla durmaz. Saatler kaçı gösterirse göstersin Kabe'nin etrafında tavaf eden Müslümanlar mutlaka olur. Bu yönü ile Kabe sürekli kalabalık bir mabed.

◾ Öyle ki 1941 yılında gerçekleşen sel felaketinde harem bölgesi komple sular altında kalmış ama Müslümanlar bu durumda bile yüzerek dahi olsa tavafı sürdürmüşlerdir.

HAC VE TAVAF

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN