Arama

10 Müslüman düşünürün hayatımıza ışık tutacak eserleri

İbn Tufeyl'in "Hayy bin Yakzan" eserinde kullandığı gibi "nur", Doğu'dan yükseldi. İlmin tohumları doğuda atılırken o sırada birçok Batılı yazar bu coğrafyada yetişen filozofları idrak etmekle meşguldü. Bugün felsefe tarihi okurken başvurduğumuz Descartes, Spinoza, Goethe, Kant gibi birçok Batılı isim, aslında Doğulu filozofların eserlerinden feyz alarak fikirlerini temellendirdiler. Peki, Batılı filozofları bu denli etkileyen Müslüman düşünürlerimizin eserlerinden ne kadar haberdarız? İslam aleminin önemli kaynaklarından haberdar olabilmek için 10 Müslüman düşünürün hayatımıza ışık tutacak eserlerini derledik.

  • 9
  • 10
Kindî-Resâ'ilü'l-Kindî el-Felsefiyye
Kindî-Resâ’ilü’l-Kindî el-Felsefiyye

Felsefe alanında Arap bilim insanı Kindî, sisteminin en önemli yönlerini Resâ'ilü'l-Kindî el-felsefiyye adlı eserinde ortaya koymuş, Ebû Bekir er-Râzî de risâle türünü kendi düşüncelerini ifade aracı olarak kullanmıştır.

Kindî, İslâm dünyasında ilmî ve felsefi çalışmaların en yoğun olduğu bir dönemde yetişmiş, felsefe başta olmak üzere teorik ve pratik tüm bilgi dallarında ürün vermiş önemli bir filozoftur. Felsefe ve kelâm arasındaki spekülasyonların zirveye çıktığı, çeşitli din ve mezhepler arasında kıyasıya mücadelenin sürdüğü 9. yüzyılda, bu alandaki tüm tartışma ve çalışmalara en üst düzeyde katılmıştır.

İslâm dünyasının tercüme eserlerle tanıştığı bir dönemde İslâm düşüncesinin oluşumunda büyük katkıları olan Kindi, ele aldığı konularda uyguladığı yöntem ve kullandığı terminoloji ile kelâmdan felsefeye geçişi sağlayan ilk İslâm filozofudur. İslâm toplumunu ilk kez felsefe ile tanıştıran Kindî, matematikten tıbba, astronomiden musikiye, psikolojiden kimyaya varıncaya kadar her alanda eser veren ansiklopedik bir filozoftur. O güne kadar Süryanî bilgin ve mütercimler eliyle temsil edilen bilim ve felsefe, Kindî'nin çalışmalarıyla el değiştirmiş; sayıları 277'yi bulan eserleriyle Kindî, yabancı kültürler karşısında İslâm toplumu için önemli bir kaynak ve moral güç olmuştur.

  • 10
  • 10
İbni Rüşt- Aristo Şerhleri
İbni Rüşt- Aristo Şerhleri

Aristo'nun İslam coğrafyasındaki sözcüsü ve yorumlayıcısı olan İbni Rüşd, yaklaşık 30 yıl boyunca Aristo'nun eserleri üzerinde çalışmıştır. Ulaşamadığı "Politika" dışında, filozofun tüm eserlerini Arapçaya çevirmiştir.

İbni Rüşt, İslam felsefesiyle Aristo'nun mantık kuramını bağdaştırmaya çalışmıştır. Batı, Aristo'yu onun şerhlerinden Latinceye çevirip okuyarak Aristo'nun o büyük mirasını onun sayesinde keşfetmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN