Arama

Abese suresi meali, tefsiri ve fazileti

42 ayetten meydana gelen Abese Suresi, yüzünü ekşitti anlamına gelen Abese kelimesinden adını alır. Surenin sebebi nüzulu Hz. Peygamber'in (SAV) müşriklerle bir konuşması esnasında kendisine soru soran âmâ sahabi Abdullah İbni Mektum'a ilgisiz kalışıdır. Allah Teala Abese Suresi'nin ilk on ayetinde Resulullah (SAV) Efendimizi uyarmıştır.

Abese Suresi 13-16 Ayetler Meali

﴾13﴿ O, mukaddes sayfalardadır;

﴾14﴿ Yüce makamlara kaldırılmış, tertemiz sayfalarda.

﴾15-16﴿ Seçkin ve erdemli elçilerin ellerinde.

Abese Suresi'ni okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Abese Suresi 13-16 Ayetler Tefsiri

➡ "Mukaddes sayfalar"dan maksat Kur'an'ı içeren sayfalardır; Kur'an ilim ve hikmet ihtiva eden ilâhî bir kelâm olduğu için Allah katında şanı yüce ve değerlidir. Mukaddes sayfalardan maksadın "levh-i mahfûz" veya "önceki peygamberlerin kitapları" olduğunu söyleyenler de vardır (bk. Şevkânî, V, 444; ayrıca krş. A'lâ 87/18-19).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Abese Suresi 17-23 Ayetler Meali

﴾17﴿ Kahrolası o insan! Ne kadar da inkârcı!

﴾18﴿ (Bir düşünse) Allah onu neden yarattı?

﴾19﴿ Bir spermden yarattı da ona şekil verdi.

﴾20﴿ Sonra ona yolu kolaylaştırdı.

﴾21﴿ Nihayet onun canını aldı ve kabre koydu.

﴾22﴿ Sonra dilediği bir vakitte onu yeniden diriltecek.

﴾23﴿ Hayır! İnsan, Allah'ın emrettiğini yapmadı.

Abese Suresi'ni okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

Abese Suresi 17-23 Ayetler Tefsiri

➡ Burada "Kahrolası o insan!" şeklindeki yergi ifadesiyle genel olarak insanlığın değil, Hz. Peygamber'le yaptıkları tartışmalarda yeniden dirilmeyi inkâr eden putperestlerin, bir rivayete göre özellikle Ebû Leheb'in oğlu Utbe'nin kastedildiği belirtilmektedir. Âyetlerde gerek söz konusu kişiye gerekse yeniden dirilmek konusunda tereddüdü olan herkese, insanın hiç yokken varlık alanına nasıl çıkarıldığı hatırlatılmakta, böylece insanlar düşünme ve inanmaya teşvik edilmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 10
  • 15

Abese Suresi 17-23 Ayetler Tefsiri

➡ Ancak bize göre ikinci anlam, yani insanın iyilik-kötülük, iman-inkâr, doğru-yanlış şeklindeki alternatifler arasında seçim yapma gücüne sahip varlık olarak yaratılması daha çok hatırlatılmaya değer bir lutuftur; dolayısıyla âyetin bağlamına da daha uygundur. Çünkü bu özelliğiyle insan dünyadaki diğer bütün yaratılmışlardan üstün ve seçkin kılınmıştır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN