Ahiret İnancımızın İnsani İlişkilerimize Etkisi
İşlerimizi Allah (CC) rızasını gözeterek yapmaya başladığımızda artık yaptıklarımızdan bu dünyada karşılık beklemekten vazgeçeriz. Bu durum insani ilişkilerimize de yansır, insanlardan bir şey beklemediğimizde daha mutlu ve huzurlu olur, gereksiz üzüntüler hissetmeyiz. Kıymetli yazarımız Fatma Bayram'ın Kur'an-ı Kerim ve İnsan İlişkileri dersinin 6. bölümünden konuyla ilgili önemli notları sizler için derledik...
Giriş Tarihi: 15.09.2022
07:39
Güncelleme Tarihi: 16.09.2022
11:56
A'raf suresi 38. 39. ayetler
Allah (CC) buyuracak ki; "Sizden önce geçmiş cin ve insan toplulukları arasında siz de ateşe girin!" Her ümmet girdikçe yoldaşlarına lânet edecektir. Hepsi birbiri ardından orada (cehennem de) toplanınca, sonrakiler öncekiler için, "Ey rabbimiz! Bizi işte bunlar saptırdılar! Onun için onlara ateşten bir kat daha azap ver!" diyecekler. Allah (CC) da, "Zaten hepiniz için bir kat daha azap vardır, fakat siz bilmezsiniz." diyecektir.
Öncekiler de sonrakilere derler ki:
"Sizin bizden arta kalır bir tarafınız yok. O halde siz de yaptıklarınıza karşılık azabı tadın!"
🔶 Dolayısıyla buradaki birlikteliklerimizin tabi ve metbû ilişkilerimizin kimlerin ardından gittiğimizin çok bilincine olmamız gerektiğini söylüyor bize ayet-i kerimeler.
A'raf suresi 38. ve 39. a yetlerin tefsiri: İnsanlar ve cinler (yükümlülük altındaki gözle görülmeyen varlıklar; bk. En'âm 6/100) âhiret hayatına adım attıklarında, ilâhî ferman uyarınca, her "ümmet", benzer inanç ve değerleri paylaşmış; benzer hayat felsefesini benimseyip yaşamış ve yaşatmış olan eski topluluklara katılır.
📌 Metbû nedir? Kendisine tabî olunan, uyulan anlamına gelir.
📌Tabiî nedir? İtaat etmek, bağlanmak, başka bir şeyin ya da bir kimsenin tesiri altında kalmak, onun belirlediği sınırlara, şartlara uymak manalarına gelir.
A'raf suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız...
Furkan suresi 26. 27. ve 28. ayetler diyor ki:
"O gün, (dünyada iken) haktan sapmış kişi ellerini ısırarak şöyle diyecek:
"Keşke peygamberle birlikte aynı yolda olsaydım!" (26)
"Eyvah! Keşke falancayı kendime dost edinmeseydim!" (27)
"Meğer bana uyarıcı mesaj geldikten sonra, o dost bildiğim kişi bu mesajdan beni saptırmış!" İşte şeytan insanı (böyle) çaresizlik içinde yapayalnız bırakır." (28)
🔶 Bütün ilişkilerimizin ahirette karşılığı var. O sonuçlar bize fragmanlar olarak anlatılıyor, gösteriliyor. Eğer Kur'an ve sünnette insan ilişkilerinin ahiretteki neticelerine dair verilen o haberleri okur onları iyice anlar, özümsersek gözümüze o gözlüğü takar ve bütün insanlara o perspektiften bakarız. Kendimizi iki cihanda da hayra sevk edecek ilişkiler kurabiliriz.
Furkan suresi 26. 27. ve 28. ayetlerin tefsiri:
İnsanlar ve cinler (yükümlülük altındaki gözle görülmeyen varlıklar; bk. En'âm 6/100) âhiret hayatına adım attıklarında, ilâhî ferman uyarınca, her "ümmet", benzer inanç ve değerleri paylaşmış; benzer hayat felsefesini benimseyip yaşamış ve yaşatmış olan eski topluluklara katılır.
Furkan suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız