Arama

Aile hayatıyla ilgili ufuk açan 35 hadis

Sağlıklı bir aile hayatının nasıl olması gerektiği, aile içi ilişkilerin nasıl kurulmasının gerektiği gibi birtakım sorular, her dönemde ortaya çıkar. Hayatın her alanında olduğu gibi aile konusunda ve aile içi ilişkilerde de Hz. Peygamber'in davranış şekilleri, Müslümanlara rehberlik eder. Kültürümüzde 'Allah'ın emriyle ve peygamberin kavliyle' ilkesiyle temeli atılan ailenin sağlam temeller üzerinde devam edebilmesi için insanların, Hz. Peygamber'in aile hayatını öğrenmesiyle mümkün olur. Bu konuda Allah'ın evrensel emirleri, Hz. Peygamber'in hayatında pratiğe dönüşerek insanlar canlı modeller oluşturur. Peki, Hz. Peygamberimizin aile bireylerine karşı tutumu nasıldı? Sizler için Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarından Hz. Peygamber'in aile hayatıyla ilgili 35 hadisini derledik.

Aile hayatıyla ilgili ufuk açan 35 hadis

"Kıyamet gününde, Allah katında konumu en kötü olacak insanlardan birisi, karısı ile beraber olup da onun (özel hayatına ilişkin) sırlarını yayan kimsedir."

(Müslim, Nikah, 123)

Aile hayatıyla ilgili ufuk açan 35 hadis

"Allah'ın hanım kullarına vurmayın!... (Bu gece) Muhammed'in eşlerine pek çok kadın geldi. Hepsi de kocalarından şikayetçiydi. Bu adamlar sizin hayırlılarınız değillerdir."

(Ebu Davud, Nikah, 41-4 2)

Aile hayatıyla ilgili ufuk açan 35 hadis

İbn Ömer (r.a.) şöyle diyor: "Biz Peygamber (s.a.s.) zamanında hakkımızda vahiy indirilir korkusuyla hanımlanmıza karşı söz söylemekten ve istediğimiz gibi davranmaktan çekinirdik. Ancak Peygamber (s.a.s.) vefat edince istediğimizi söylemeye ve rahat davranmaya başladık."

(Buhârî, Nikah, 81)

  • 10
  • 35
Aile hayatıyla ilgili ufuk açan 35 hadis

"Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere adaletli davrananlar, Allah Teala katında, Rahman'ın yanında nurdan minberler üzerinde ağırlanacaklar."

(Nesâî, Âdabü'l-kuddât, 1)

  • 11
  • 35
Aile hayatıyla ilgili ufuk açan 35 hadis

Hz. Aişe'ye (r.a.) "Hz. Peygamber (s.a.s.) evde ne yapardı?" diye sorduğumda şöyle cevap vermişti: "Ailesinin işlerini görür, ezanı duyunca (namaz için) çıkardı."

(Buhârî, Nafakat, 8)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN