Arama

Amasya’nın incileri: Tarihi camiler

Şehzadeler şehri olarak ün salan Amasya, geçmişten günümüze kadar birçok medeniyetin uğrak noktasıdır. Muhtelif milletler ve devletler bu topraklar üzerinde kurulmuş ve Amasya merkezli olarak büyük mücadeleler vermişlerdir. Anadolu Selçukluları, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı Devleti'ne kadar birden çok Türk topluluğuna da ev sahipliği yapan şehir, kendi sesini bulabilen müstesna mekanlardan biridir. Amasya'nın görünen manevi mirasının somut ve en güzel örnekleri milletimizin incisi olan ulu mabedlerdir. Yeşilırmak'ın süslediği Amasya'nın, incileri olan tarihi camileri sizler için derledik.

💠 Sekizgen bir kubbeye sahip olan mabed, bu özelliği ile ön plana çıkar. Giriş kapısı üzerinde bulunan yazıtta inşasına ait bilgiler yer alır.

''Şod temam in mescid cami bitevfik Huda
Der zeman'ı padişah-ı adil daniş-pezîr
İbtiday-ı in bina ba hayr-ı Ajmed beg bih'an
Lik tarihaş bud kad temine cami-i kebir'

Milli Mücadele'nin tıbbiyeli kahramanları; Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşları

💠 15. Yüzyılda Amasya Valisi Şehzade Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Cami, şadırvan, medrese ve imaretten oluşan külliyenin mimarı Şemsettin Ahmet'tir. Bu eser, Osmanlı mimarisinin en karakteristik yapıları arasında yerini almıştır.

Sultan II. Bayezid Muvakkithanesi

💠 19. Yüzyılda Hacı Hüseyin Zeki Efendi tarafından yaptırılmıştır. Kare şeklinde inşa edilen muvakkithanenin içinde kütüphane de bulunur. Günümüzde mescit olarak kullanılan bu yapının en dikkat çeken özelliği ise dışındaki süslemelerdir.

İlk katarakt ameliyatını yapan Müslüman hekim: Ammar bin Ali

Muvakkithane Kitabesi

Gürûh-i hâceganın bârî fahr-i mubâhatı
Mehâsin-i menkabet-i Hacı Hüseyin marifet-pîrâ
Amasya şehri içre camiinde Bayezid Han'ın
Ne dilcu yapdı işte bir muvakkit-hâne-i vâlâ

Becâdır gıbta etmek doğrusu bir hayr eserdir bu
Muvaffak eyledi zât-i şerifin hazret-i mevlâ
Semâda mihr-i meh hemçû semâ ettikçe devrânı
Ola her saati burc-i şerefte şa'şaa-efzâ
Yazılsun takma tâhir mücevherle dedim târih
Sezadır Bayezid'e muvakkit-hâne-i zîbâ

Muvakkithane: Osmanlı döneminde büyük cami ve külliyelerde namaz saatlerini ve takvimlerin ayarlandığı odadır. Astronomi ve astroloji çalışmalarının yapıldığı yere Muvakkithane denir.

Karadeniz'in görmeniz gereken ahşap camileri

💠 Amasya'nın Çilehane Mahallesi'nde bulunan cami, 15. yüzyılda Çelebi Mehmed'in Emiri Yakup Paşa tarafından yaptırılmıştır. Halveti Tekkesi olarak yapılan bu eser; tekke, çilehane hücreleri ve mescitten oluşur.

İbn-i Sina'nın ebedi mutluluğa ulaşma ormülü

  • 10
  • 20

💠 Eserin içi iki kısımdan oluşur. Birinci kısmı tekkedir. Bu bölümün arka tarafında ikinci bölümü teşkil eden, kubbe ve kare planlı mescit bulunur. Mescitten çile odalarına bir geçiş vardır. Çile odaları sıralı ve karşılıklı olarak yapılmıştır.

Çilehane: Dervişlerin çile doldurdukları yer.

Dava eri bir şair: Mehmet Akif İnan

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN