Arama

Amvas Vebası İslam tarihini nasıl değiştirdi?

Veba, tarih boyunca pek çok insanın can kaybına yol açan, coğrafyaların kaderini, savaşların seyrini değiştiren salgın bir hastalıktır. Batı dünyasında "kara ölüm" olarak adlandırılan veba, İslam tarihinin ilk dönemlerinde tehlikeli boyutlara ulaşmış; 200 yıl boyunca zaman zaman etkisini gösteren bu salgın, pek çok Müslüman'ın yaşamını yitirmesine sebep olmuştu. O salgınlardan biri de Amvas Vebası'ydı. İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer döneminde baş gösteren Amvas Vebası, İslam tarihini adeta yeniden şekillendirmişti. Peki, Hz. Ömer veba salgınında ne tür önlemler almıştı? Amvas Vebası İslam tarihinin seyrini nasıl değiştirdi?

  • 5
  • 17
FETİH HAREKETLERİ HZ. ÖMER DÖNEMİNDE DEVAM ETTİ
FETİH HAREKETLERİ HZ. ÖMER DÖNEMİNDE DEVAM ETTİ

Hz. Ebubekir, Peygamberimizin vefatından sonra ortaya çıkan dinden dönme olaylarını bastırdıktan sonra, İslam ordularını iki kısma ayırmış; Irak, Filistin, Ürdün ve Suriye bölgelerinin fethi için göndermişti.

Bu seferler sırasında Hz. Ebubekir vefat etmiş yeni halife Hz. Ömer olmuştu. Onun halifeliği ile fetih hareketleri devam etti.

  • 6
  • 17
ORDULARIN KONAKLADIĞI TARİHİ BİR MEVKİYDİ
ORDULARIN KONAKLADIĞI TARİHİ BİR MEVKİYDİ

Eski bir yerleşim yeri olan Amvas, bu fetihler sırasında Amr bin Âs'ın komutanlığını yürüttüğü ordu tarafından ele geçirilmişti.

"Amvâs" kelimesi İbranice kökenliydi ve "tatlı su" anlamına geliyordu. Kudüs yolu üzerinde, orduların konakladığı önemli ve tarihî bir mevki idi.

  • 7
  • 17
KITLIK VE SAVAŞ SALGININ ŞİDDETİNİ ARTTIRDI
KITLIK VE SAVAŞ SALGININ ŞİDDETİNİ ARTTIRDI

Jüstinyen Veba Salgınının bir uzantısı olan bu veba, İslam orduları tarafından yeni fethedilen Amvas'ta ortaya çıktı.

638 yılında yaşanan salgın, aynı yıl meydana gelen kıtlık ve devam eden savaşların da etkisiyle şiddetini çok fazla hissettirdi.

  • 8
  • 17
TAUN VEBANIN ÜÇ TÜRÜNDEN BİRİDİR
TAUN VEBANIN ÜÇ TÜRÜNDEN BİRİDİR

Amvas Salgını, bir "taun" salgınıydı. Taun, İbn Kayyim el-Cevziyye ve başka bazı İslam âlimlerine göre vebanın bir türüydü. Modern tıp da bu konuda İbni Kayyim'i doğrulayacak şeyler söyleyecekti:

"Veba, pireler vasıtasıyla taşınan bakterilerle ortaya çıkan, bir salgın türüdür. Taun, üç farklı çeşidi bulunan vebanın bu üç çeşidinden biridir. Vücutta çeşitli renklerde şişiklere neden olan taun, yüzde 40 oranında öldürücü bir hastalıktır."

  • 9
  • 17
HZ. ÖMER SALGIN NEDENİYLE MEDİNE’YE DÖNÜŞ EMRİ VERDİ
HZ. ÖMER SALGIN NEDENİYLE MEDİNE’YE DÖNÜŞ EMRİ VERDİ

Salgının ortaya çıktığı günlerde Halife Hz. Ömer, Suriye bölgesine doğru, yeni fethedilen toprakların tanzimi ve teftiş için yola çıkmıştı. Bölge sınırlarına geldiğinde Hz. Ömer ve beraberinde bulunanlara salgın haber verildi.

Hz. Ömer, çevresinde bulunan yol arkadaşlarıyla çeşitli istişarelerde bulunduktan sonra, bölgeye girmek tehlikeli olduğu için Medine'ye dönmeye karar verdi.

Hz. Ömer'in veba salgını karşısındaki tutumu neydi?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN