Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Aşı olmak orucu bozar mı? Ramazan orucu hakkında merak edilen 10 soru 10 cevap

Aşı olmak orucu bozar mı? Ramazan orucu hakkında merak edilen 10 soru 10 cevap

On bir ayın sultanı Ramazan, müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu mübarek zaman dilimi, hayatlarımıza dokunarak, dirlik ve heyecan kazandırır. Müslümanlar için orucun farz kılındığı Ramazan ayının önemi, hem ayet-i kerimelerde hem de hadis-i şeriflerde vurgulanmıştır. Peki, oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir? Kolonya oruca zarar verir mi? Koronavirüs karantinası yeni biten biri oruç tutabilir mi? Aşı olmak orucu bozar mı? Fitre ne zamana kadar ödenir? Nikotin bandı orucu bozar mı? Sabah namazı imsaktan kaç dakika sonra kılınır?

  • 9
  • 10
Kolonya oruca zarar verir mi?
Kolonya oruca zarar verir mi?

📌 Kolonya sürmek, orucu bozmaz. Oruç yenilen içilen şeylerden dolayı bozulduğu için kolonya gibi sürülen maddeler zarar vermez.

Kolonya ile ilgili olarak çekinilen bir diğer nokta içerisinde alkol barındırmasıdır. Bileşiminde alkol ve türevi olan katkı maddelerini içeren parfüm, kolonya, el ve yüz kremleri temizlik ve güzel koku amacıyla kullanır. Diyanetin fetvasına göre alkollü maddelerin içilmesinin haram olmasıyla beraber bu maddelerin temizlik, hijyen ve güzel koku amacıyla kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur. Bunları kullanmakla abdest bozulmadığı gibi, namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin yıkanması da gerekmez.

On bir ayın sultanı Ramazan'ın fazilet ve önemi

  • 10
  • 10
Abdest alırken yanlışlıkla boğaza su kaçarsa oruç bozulur mu?
Abdest alırken yanlışlıkla boğaza su kaçarsa oruç bozulur mu?

📌Kasıtsız olarak, yanlışlıkla boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz. Bir sahabi Rasulullah'a (sav), "Ey Allah'ın Rasulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?" diye sormuş. Rasulullah (sav) da, "(Hayır bozulmadı) sana Allah yedirip içirdi." (Ebu Davud, Savm, 39.) cevabını vermiştir.

Diyanet'in fetvasına göre orucun bozulması konusunda hata; abdest sırasında kişinin ağzını çalkalarken isteği dışında boğazına su kaçması örneğinde olduğu gibi, orucu bozan fiilin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir. Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN