Biz’den Ben’e: Kişisel gelişim
Müslümanlık, insanların bir arada bulunarak ibadet ettikleri, istişare yaparak karar aldıkları toplumsal bir dayanışma anlayışına sahiptir. Müslüman ahlakında bir kişiyi incitmek yerine kişinin kendi menfaatinden vazgeçmesi esastır. Modern yüzyılın en büyük yalanlarından biri olan ve hayatımızın her yerinde duyduğumuz, gördüğümüz "kişisel gelişim" ise insanlığı "Biz'den Ben'e" götürme anlayışıdır. Asıl olanın biz değil de ben olduğunu söyleyen bu anlayış, kişiye faydadan ziyade zarar vermektedir.
Giriş Tarihi: 29.08.2021
15:17
Güncelleme Tarihi: 22.08.2023
10:19
Sesli dinlemek için tıklayınız.
↪ 📕 "Kutadgu Bilig " Yusuf Has Hacib'in klasik eseridir. Öğüt vermek maksadıyla yazıldığı için nasihatname olarak kabul edilir. Mesnevi olarak kaleme alınan eser, mutlu olma bilgisi anlamına gelir. Eserde olaylar dört karakter üzerinden, hikâye edilerek anlatılır. "baka kör kitâbnı bu térgen kişi hünerlığ er ermiş kişiler başı bu törlüg fazâyil ukuşlar bile ârâste ol ermiş yorımış küle"
(x) Yusuf Has Hacib kimdir? (x) Balasagunlu Yusuf olarak bilinir. Kaynaklarda hakkında yeterli bilgi yoktur. Kutadgu Bilig'i yazdıktan sonra baş teşrifatçı manasına gelen "Has Hacib" olmuştur.
↪ 📕 "Hayriyye ": Nabi tarafından 18.asırda mesnevi olarak yazılan, çok bilinen nasihatnamedir. Nabi kitapta, devletin aksayan yönlerini, toplumsal yapıyı eleştirerek gençlere nasihat eder. Türk edebiyatındaki en meşhur nasihatname olarak bilinen eser 712 beyitten müteşekkildir. "Dâhili ehl-i hidâyetdür hep Hârici ehl-i gavâyetdür hep Farzdur itme sakın fevt-i salât İktidârun var ise hacc ü zekât"
(x) Nabi kimdir? (x) Urfalıdır, 17. yüzyılın önde gelen divan şairidir. (x) "Sakın terk-i edebden kûy-ı mahbûb-ı Hudâ'dır bu Nazargâh-ı İlâhî'dir Makâm-ı Mustafâ'dır bu" olarak bilinen meşhur naatın sahibidir.
Batı felsefesi son beş asırdır böl, parçala, yönet yahut yok et mantalitesi ile Müslüman ve diğer toplulukları şekillendirmeye çalışıyor. Bunu yapabilmek için de aklına gelen her yolu denemekten geri kalmıyor.
Kişisel gelişim adı altında bir gün Budistleri ön plana çıkaran bu zihniyet başka bir gün terörist olarak adlandırılan Müslüman grupları aynı vitrine çıkarıyor. Hümanizmin ön planda olduğu bu vitrinde herkesin önemli olduğu, tek engelin zihnimiz olduğu zihinlere işlenirken sadece anlık hazlar önemseniyor. Ayrıca kişisel gelişim kitapları, videoları vs üzerinden yılda 15 milyar dolardan fazla bir rakam birilerinin cebine geçiyor.
En mükemmel sistem olan İslamiyet toplumsal bütünleşmeyi sağlayan bireyi hedefleyerek tüm bu yanlış düşüncelere ket vurduğu için bilhassa Batılılar tarafından hedef alınıyor. Resul-i Ekrem Efendimiz'in (SAV) "Kendisi için istediğini Müslüman kardeşi için istemeyen iman etmiş olamaz. " (Müslim, İman, 71) hadisi bir Müslümanın bireysellik üzerine olan tavrını belirliyor. Bizler toplumsal varlığımızla kaim olan bir ümmetiz.
(x) Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü's Salihin'den okumak için tıklayın