Arama

Cennet Bahçesi’ndeki Osmanlı mührü

Mescid-i Nebevi'nin en önemli kısımlarından birisi de hiç şüphesiz dünyadaki cennet olan Ravza-i Mutahhara'dır. Allah Resulü (sav), birçok hadis kitabının bize aktardığı rivayet ile "evi ile minberi arasındaki kısmın cennet bahçelerinden bir bahçe" olduğunu söylemiş ve burada yapılan ibadetlerin müjdesini vermiştir. Peki, Hz. Muhammed'in Ravza-i Mutahhara'sında I. Ahmed tarafından yaptırılan bir kitabe olduğunu biliyor muydunuz? İşte, Cennet Bahçesi'ndeki Osmanlı mührü hakkında merak edilenler.

  • 9
  • 10
KİTABE DOKUZ SATIRDAN OLUŞUYOR
KİTABE DOKUZ SATIRDAN OLUŞUYOR

Sultan Ravza-ı Mutahhara'daki altın şebekeyi yaptırırken, Tevbe Kapısı'nın (Hacet Kapısı) üstüne gümüş levha üzerine bugün pek bilinmeyen bir kitabe yazdırdı. Kitabe, devrin meşhur hattatlarından Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubârî tarafından sülüs hatla yazılarak, büyük bir itina ile hafifçe kabartma tekniğiyle bezendi. Kitabenin yer aldığı gümüş levha toplam 33 adet gümüş çiviyle yerine monte edildi.

Kitabe, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren o tarihe kadar, baba oğul silsilesiyle tahta çıkan 14 sultanın isminin yer aldığı 9 satırdan oluşuyor.

  • 10
  • 10

Kitabede şunlar yazıyor:

"Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla. Kullarıma haber ver, şüphe yok ki ben, bağışlayıcıyım, Fazlasıyla esirgeyiciyim. (Hicr, 49) "Ey Peygamber! Şüphe yok ki, biz seni bir şahit ve bir müjdeci ve bir korkutucu olarak göndermişizdir. Ve Allah'ın izniyle bir davet edici ve aydınlatıcı bir kandil olarak gönderdik. Ve müminleri müjdele, muhakkak ki, onlar için elbette Allah tarafından pek büyük ihsan vardır."

(Ahzab, 45-47)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN