Arama

Çinilerle bezeli Yeşil Külliye

Türk-İslam ruhunun en halis yanlarına şahitlik eden, Evliya Çelebi'nin "Ruhaniyetli Şehir" olarak andığı Bursa, vakti zamanında Osmanlı İmparatorluğu'na payitahtlık yapmıştır. Ecdadımızın izini taşıyan kadim belde bizlere, onların miraslarını emanet bırakmıştır. Bunlardan biri de İznik çinileriyle bezeli "Yeşil Külliyesi"dir.

HER AYRINTISI DÜŞÜNÜLMÜŞ

🔹 Zaviye odalarının hemen önünde bulunan yüksek bölmeler yani "eyvanlar" Osmanlı döneminde, namaz vakitlerinin beklendiği yerdir. Eyvanlar, gerçek manada kıraathane görevi görürler.

🔹 Eyvanlarında hemen önünde yer alan karşılıklı iki odacık, tabhane bölmesidir. Osmanlı döneminde tabhaneler, misafirhanelerdir. Külliyeye gelenler burada üç gün ücretsiz ağırlanır.

*Kıraathane isminin kökeni "okumak" anlamına gelen "kıraat"ten gelir. Aynı zamanda "okuma salonu" ya da "okuma evi" olarak da anılan yerler, Osmanlı döneminde halkın bir araya gelerek, sosyalleştiği, sanattan bilime bilgi alışverişi yapmak için buluştuğu mekanlardır.

562 YILLIK ÜSTÜ AÇIK CAMİİ

TABHANELİ, KANATLI VE ZAVİYELİ CAMİLER

🔹 Osmanlı döneminde Yeşil Camii gibi eserlere; tabhaneli, kanatlı ve zaviyeli camiler denirken günümüzde "ters t planlı camiler" denmektedir.

🔹 Bursa'da inşa edilen camilerin çoğu ters t planlıdır ve Türk mimarisinde Bursa üslubu olarak bilinir. Aynı zamanda Yeşil Camii'nin içinde bulunan avlu, avlunun ortasında bir havuz vardır.

İLK HÜNKAR MAHFİLİ

🔹 Caminin üst katında bulunan hünkar mahfili Çelebi Mehmed için eklenmiştir. Çinilerle bezenen bu bölme, ilk hünkar mahfili örneğini teşkil etmektedir. Bölmenin yanında dört tane de divan odası yer alır.

🔹 Kısacası bu eser için "üstü saray, altı camidir" diyebiliriz. 600 yıl önce inşa edilen caminin deprem terazisi de bulunmaktadır.

Deprem terazisi ne demek?

İnşa edilen yapılara eklenen mermer veya beton silindirlerdir. Bunlar yapıların depremden sonra hasar alıp almadığını anlamak için geliştirilen bir sistemdir.

Türkistan'ın gözbebeği 10 cami

YEŞİL TÜRBE

🔹 Yeşil Külliye'nin öne çıkan yapılardan Yeşil Türbe, Bursa'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Yapı, 1421 yılında Yeşil Camii'nin güneyine Çelebi Mehmed tarafından inşa ettirilmiştir.

🔹 Türbenin mimarı, Çelebi Mehmed'in veziri Hacı İvaz Paşa'dır. Ahşap boyamalarını Tebrizli Ahmed oğlu Ali, kalem işçiliğini Nakkaş Ali bin İlyas, çini işlemelerini ise Mecnun Dede yapmıştır.

Hacı İvaz Paşa kimdir?

Hacı İvaz Paşa Osmanlı devlet adamı, askeri ve mimarıdır. Çelebi Mehmet döneminde Bursa subaşılığı, Bursa valiliği ve vezirlik görevlerinde bulunmuştur. Hacı İvaz Paşa, Bursa'nın sembollerinden Yeşil Camii'nin planını çizen, yapımını üstlenen önemli bir isimdir.

TÜRBEDE KİMLERİN KABRİ BULUNUYOR?

🔹 Türbede Çelebi Mehmed'in dışında; Sultanın oğulları Mustafa, Mahmud, Yusuf; kızları Selçuk Hatun, Hafsa Sultan, Ayşe Hatun, Sitti Hatun ve süt annesi Daye Hatun ile toplam 9 kabir bulunur.

🔹 Bursa'nın simgelerinden biri olan bu yapı, iki katlıdır. Alt katında da odalar vardır. Naaşlar, girişi doğu tarafında olan ve şu anda kapalı tutulan bodrumda yer alır.

* Çelebi Mehmed, Edirne'de vefat eder fakat bu bir süre saklanır. Böylece ölüm haberi saklanan ilk Osmanlı padişahı olur.

Osmanlı mimarisinin geldiği noktayı gösteren bu türbe için Ahmet Hamdi Tanpınar şu mısralarıyla kaleme almıştır:

Yeşil Türbesini gezdik dün akşam
Duyduk musiki gibi zamandan
Çinilere sinen ezan sesini
Fetih günlerinin saf neşesini…

Görülmesi gereken 5 selatin cami

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN