Arama

Dini konularda yol gösterici cevaplar

Müslüman olarak yaşarken bazen bazı konularda içtihada ihtiyaç duyarız. Aklımıza bir soru takılır ve onun cevabını bulmak, hayatımızı onun üzerine şekillendirmek isteriz. Faizle ilgili ya da namaz kılmakla ilgili bir durumda nasıl davranmamız gerektiğini bilemeyiz. Tam bu noktada aklınızdaki düşüncelere cevap olacak soruları sizler için derledik. Bu dosyamızda; faiz yemenin günahı, kaza namazlarında okunacak dualar, zekatla ilgili bilgiler yer alıyor.

Soru: Evim, arabam yok ve kirada oturuyorum. Evimi sattım ve o para hesabımda. Zekât düşüyor mu?

Dr. Hüseyin Kayapınar: Üzerinden bir sene geçmiş ve nisabı aşmışsa zekâtını verecektir.

Seferi namazı nasıl kılınır?

Soru: Kaza namazlarımın son rekatında sadece tahiyyat okuyorum. Hükmü nedir?

Dr. Hüseyin Kayapınar: Son oturuş farzdır. Tahiyyat okumak vaciptir. Salli ve Barik okumak sünnettir. Sadece Tahiyyat okuyarak selam veren kişi, sünneti ihmal etmiş olur. Her ne kadar namazı sahih ise de sünneti yerine getirmediği için sevabında bir eksiklik olur. Sünneti ihmal eden kişi, Peygamber Efendimizin (sav) şefaatinden mahrum olur.

Dua nasıl edilmelidir?

Soru: İhtiyaç sahibi babama evimde kalan yemeklerimi gönderiyorum. Eşim, benden izinsiz hiçbir yere hiçbir şey vermeyeceksin diyor. Günaha giriyor muyum?

Dr. Hüseyin Kayapınar: Eğer kendi kazancı yoksa, eşinin kazancından onun istemediği bir tasarrufta bulunamaz. Burada benim malımı benden izinsiz kimseye vermeyeceksin derken babasını mı kastediyor, başkalarını mı kastediyor? Babasını ihmal etmemeye çalışsın ama bunu yaparken eşinden izin alsın. Eşi izin vermiyorsa babasına bakacak kişiler, kardeşleri varsa onların görevi olur. Yoksa devlet bakıyor zaten.

Kur'an-ı Kerim bir mucize midir?

Soru: İçki satan marketlerden alışveriş yapmak caiz midir?

Dr. Hüseyin Kayapınar: İçki almadığı sürece diğer gıda, temizlik vesaire türü maddeleri bedelini verdiği müddetçe alabilir. Ama dini hassasiyet olarak "dinimin yasak ettiği ürünleri satan yerden alışveriş yapmak istemem" diyebilir. Herkes böyle diyecek diye de bir şart yok. Oralardan dinimizin helal gördüğü malları satın almak caiz olur.

Sigara mekruh mudur?

Soru: Leasing finansal kiralama sistemi ile alışveriş yapmak caiz midir?

Dr. Hüseyin Kayapınar: Leasing, daha çok pahalı mallara ihtiyacı olan kimselerin kuruma giderek o malı kiralamasıdır. Malı kiraladığı süre boyunca kullanıyor ve kirasını ödüyor. Kiralama süresi bitince o malı satın alma durumu oluyor. Kira bedelini verirken normal kira bedelinin üzerinde bir miktar veriyorlar. Örneğin; 10 senelik kiralamada o malın değerini kapsayacak şekilde yapıyorlar.

Burada ilk başta kira akdi yaparken aynı zamanda satış akdini yaparlarsa, bu caiz olmuyor. Kira sözleşmesinin süresi bittikten sonra, alım satım yapalım diye bir anlaşma yapılırsa caiz olur.

Faiz yasağı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN