Dua neden kabul olmaz? Kimlerin duası kabul olmaz?
Kur'an-ı Kerim'de dua ile ilgili ayetler geniş bir yer tutar. İki yüz kadar ayet doğrudan doğruya dua konusundadır. Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de "De ki; duanız (kulluğunuz) olmasa Rabbim size ne diye değer versin." buyurur. Fakat öyle dualar var ki kabul olunmayacağı ayet ve hadislerde belirtilir. Peki, dua neden kabul olmaz? Kimlerin duası kabul olmaz? Kabul olunmayan dualar neler?
Giriş Tarihi: 06.02.2020
09:19
Güncelleme Tarihi: 06.02.2020
09:39
Duanın kabul olması için, şuurlu olarak yapılması gerekir. Çünkü dua bir ibadettir, ibadetler ancak bilinçli olarak ve samimiyetle yapılırsa kabul olur. Şuursuzca ve gafletle yapılan dualar boşa gider. Peygamber Efendimiz hadisinde, gaflet ile yapılan duaların kabul olmayacağını beyan eder:
"Biliniz ki, Allah gafil bir kalpten gelen duayı kabul etmez." (Tirmîzî, De'avât, 66; bk. Hâkim, De'avât, No: 1817, I, 493)
ALLAH’A İSYAN HALİNDE YAPILAN DUALAR
Allah'a isyan hâlinde yapılan dualar kabul olmaz. Meselâ içki içerken, kumar oynarken, gıybet ederken, hırsızlık yaparken, yalan söylerken yapılan dualar kabul olmaz. Aynı şekilde haram gıdalarla beslenen insanın duası da kabul olmaz. Şu hadis, bu gerçeği ifade etmektedir:
Üstü başı dağınık, toz toprak içinde yollara düşen, ellerini göğe açıp 'Ya Rabbi! Ya Rabbi!' diye yalvaran, buna karşılık; yediği, içtiği ve giydiği haram olan, haramla beslenen bir insanın duası nasıl kabul edilir?" (Müslim, Zekât, 65)
KÂFİRLER İÇİN YAPILAN DUALAR
Nuh Peygambere kavmi ile birlikte eşi ve bir oğlu da iman etmemişti. Meydana gelen tufanda babasının çağrısına aldırmayan oğlu, gemiye binmemiş, bir dağa sığınır kurtulurum demişti (Hûd, 11/42–43). Buna rağmen Nuh Peygamber, iman etmeyen oğlunun kurtulması için Allah'a şöyle yalvarmıştı:
"Nûh, Rabbine seslendi: 'Rabbim, dedi, oğlum benim âilemdendir. Senin vaadin/sözün elbette haktır ve sen hâkimlerin hâkimisin!" (Hûd Suresi, 45. ayet)
Bunun üzerine yüce Allah, Nuh Peygambere şöyle seslendi:
"Ey Nûh, dedi, o senin âilenden değildir. Çünkü o sâlih olmayan bir amelin sahibidir. Bilmediğin bir şeyi benden isteme. Sana cahillerden olmamanı öğütlerim!" (Hûd Suresi, 46. ayet)
Nuh (a.s.), bu ikaz üzerine şöyle dua etti:
"Nuh; 'Ey Rabbim! Ben bilmediğim bir şeyi istemiş olmaktan dolayı sana sığınırım. Sen beni bağışlamazsan, bana merhamet etmezsen, ben hüsrana uğrayanlardan olurum.' diye niyazda bulundu."