Emevi Devleti ile ilgili bilinmesi gereken 30 önemli olay
Hz. Ali'nin şehit edilmesinin üzerine oğlu Hz. Hasan Kufe'de, Muaviye bin Ebu Süfyan da Şam'da halifelik ilan etti. Ancak Müslümanlar arasında kan dökülmesinden endişe eden Hz. Hasan, Muaviye ile yapmış olduğu anlaşma sonucunda halifelikten çekildi. Muaviye bin Ebu Süfyan'ın devlet başkanı olmasıyla beraber İslam tarihi sahnesinde Dört Halife dönemi kapandı ve Emevi Devleti dönemi başladı. Bu yazımızda Emevi Devleti yönetimi esnasında vuku bulan bazı önemli olayları derledik.
Giriş Tarihi: 28.11.2020
14:38
Güncelleme Tarihi: 16.02.2022
12:09
🔸10. Abdullah bin Zübeyr Kabe'ye sığındığı için Mekke muhasarası esnasında Kabe mancınık yağmuruna tutulmuş ve fiziki açıdan zarar görmüştür. Aynı zamanda Mekke halkıda bu muhasaradan nasibini alarak zor zamanlar yaşamışlardır.
🔸 11. Halife Abdülmelik'in yirmi yıllık hilafeti süresince yönetim, bilhassa devlet yönetiminden başka bir şey düşünmeyen ve bu uğurda zulme başvurmaktan dahi çekinmeyen Haccac'ın desteğiyle merkeziyetçi bir özellik kazanmıştır.
🔸 12. Abdülmelik döneminde ilk İslam parası bastırılmış ve yerel dillerle yazılmakta olan divan defterleri Arapçaya çevrilmiştir .
🔸 13. En gözde İslam mimarisi eserlerinden biri olan ve Mescid-i Aksa'da yer alan Kubbetü's-Sahra hicri 72 yılında Abdülmelik bin Mervan tarafından inşa ettirilmiştir.
🔸 14. Abdülmelik bin Mervan siyasi istikrarsızlığı büyük ölçüde durdurduğu için Emevi Devleti'nin ikinci kurucusu kabul edilmektedir.
🔸 15. Abdülmelik bin Mervan'dan sonra tahta gelen oğlu birinci Velid on yıl süre ile devlet başkanlığı yapmıştır. Velid'in dönemi Emeviler'in en parlak dönemi kabul edilir.
🔸 16. Halife Velid döneminde fetihlere ve İslam ülkelerinin imarına devam edilmiştir. Şam'da ki Emevi Camii bu dönemde inşa edilmiştir.
Savaş kurbanı Emevi şaheseri Halep Ulu Camii
🔸 17. Velid döneminde Kuzey Afrika valisi Musa bin Nusayr önderliğinde Kuzey Afrika fethi ve Tarık bin Ziyad önderliğinde İspanya fethi gerçekleşmiştir.
🔸 18. Velid'den sonra Abdülmelik'in ikinci oğlu Süleyman bin Mervan halife olarak iki yıl gibi kısa bir süre hüküm sürmüştür.
🔸 19. Halife Süleyman döneminde yaşanan en önemli olaylardan biri İstanbul kuşatmasıdır . Ancak bu kuşatmada fetih nasip olmamış ve İslam ordusu zayiat vermek durumunda kalmıştır.
🔸 20. Abdülmelik'in ölümü ile birlikte hicri birinci yılın sonuna gelinmiştir. Abdülmelik'ten sonra amcası Ömer bin Abdülaziz Emevi Devleti'nin başına geçmiştir.
🔸 21. Ömer bin Abdülaziz yüksek dini eğitim tahsil etmiş bir halifeydi. İstişareye ve alimlerin görüşlerine bir hayli önem verirdi.
🔸 22. Ömer bin Abdülaziz önceki dönemlerin aksine Berberilere karşı oldukça ılımlı bir politika izlemiştir. Bu dönemde aynı zamanda Türkler' de İslam'a giriş sürecine kazandırılmıştır.