Arama

Enes bin Malik kimdir? Enes bin Malik'in rivayet ettiği hadisler...

Enes bin Malik, on yaşından itibaren Peygamber Efendimize hizmet edip vefatına kadar O'nun yanından ayrılmadı. Hz. Peygamber, sahabeye "oğulcuğum" diye hitap ederdi. O'nun tarafından yetiştirilen Enes bin Malik, en çok hadis rivayet eden sahabelerden biriydi. Hadisleri aktarırken oldukça titiz davranır, hata yapmaktan korktuğu için rivayet ettikten sonra "Veya Resulullah böyle bir şey dedi" ilavesinde bulunurdu. Peki, Enes bin Malik, nasıl Hz. Peygamber'e hizmet etmeye başladı?

  • 17
  • 22

"Rasûlullah Medine'ye teşrif buyurduğunda ben sekiz yaşlarında bir çocuktum. Medineliler Rasûlullah'a hediyeler takdim ediyorlardı. Annem dışında herkes ona hediye takdim etti. Annem ise elimden tutarak beni Hz. Peygamber'in huzuruna çıkardı ve ona: "Ya Resûlallah! Benim dışımdaki herkes sana hediyeler sundu. Benim sana sunacak bir hediyem yok. Ancak bu benim oğlumdur. Onu al, senin hizmetini görsün" dedi. O günden sonra Allah Resûlü'ne on yıl hizmet ettim. Beni ne dövdü ne de azarladı. Bana hiçbir kötü söz söylemediği gibi suratını da asmadı. Ben bazen onun isteklerini yerine getirir bazen de getirmezdim. Buna rağmen bana senden şunları istemiştim, neden yapmadın?" dememiştir. Hatta bana bazı sırlarını verir ve şöyle derdi: "Yavrucuğum! Benim sırrımı sakla ki güvenilir biri olasın." Bazen annem bazen de Hz. Peygamber'in eşleri -sır olduğunu bilmeksizin- bunları bana sorarlardı ama ben, onlara sebebini izah ederek söylemezdim. Hz. Peygamber'in sırlarını asla kimseye vermedim."

İbn Sa'd, et- Tabakât, c. 5, 329

  • 18
  • 22

Enes b. Mâlik, Peygamberimizi şöyle tarif ederdi:

"Rasûlullah'ın cildi parlak bir renkteydi ve teri inci gibiydi. Yürüdüğü zaman düzgün yürürdü. Rasûlullah'ın elinden daha yumuşak ne bir ipek kumaşa, ne de bir ipeğe dokunmuşumdur, ne de Rasûlullah'ın kokusundan daha güzel ne bir misk, ne de bir amber koklamışımdır."

Müslim, Fedâil, 21; Ahmed b. Hanbel, Müsned, c.21, 82-340

  • 19
  • 22

Enes bin Mâlik, sahabelerin Peygamberimize olan hürmet ve sevgisini şöyle aktardı:

Rasûlullah'ı tıraş olurken gördüm. Ashâb etrafında toplanmıştı. Tıraş esnasında başından kopan bir kıl tanesinin bile yere düşmesini istemiyorlar ve hepsini topluyorlardı.

Müslim, Fedail, 19; Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. 7, 108

  • 20
  • 22

Ebû İmrân el-Cevnî (ö. 128/745) naklediyor. Enes b. Mâlik'in şöyle dediğini duydum:

"Rasulullah döneminde yaptığınız kulluk ve ibadetten bugüne bir şey bir şey kaldı mı ki? İnsanlar kendisine:

"Ey Enes, kıldığımız namazlar da mı Rasûlullah'tan uzak? Bu hususta ne düşünüyorsun?" dediler. Bunun üzerine o: "Ne düşüneyim! Sahâbenin namazındaki hassasiyeti sizin namazlarınızda göremiyorum!"

Tirmizî, Sıfatü'l Kıyâme, 17; Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. 19, 39

  • 21
  • 22

Enes bin Malik şöyle rivayet eder:

"Sahabeden biri Rasûlullah'a (sav) sabah namazı vaktini sordu. Hz. Peygamber de vakit girer girmez Bilal'e ezan okuması için emir verdi, sonra da namazı kıldırdı.

Ertesi gün ise sabah namazını neredeyse gün aydınlanıncaya kadar geciktirdi ve sonra ashâbına dönerek: "Sabah namazının vaktini soran arkadaşınız nerede? İşte bugün ve dün kıldığım namaz arasındaki süre sabah namazının kılınma vaktidir" buyurdu.

Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. XIX, S. 173

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN