Bir rüyanın fethi: İstanbul
Açma, ferahlatma manalarına gelen fetih, İslam'da çok önemli bir kavramı ifade eder. İslam tarihi boyunca fethedilen beldeler medeniyet yolculuğumuzun önemli birer durağı oldular. Pek çok açıdan mamur edilen şehirler huzuru ve güveni temsil ettiler. İslam medeniyeti bu şekilde şehirlerde tezahür etmiş oldu. Lakin bu şehirler arasında İstanbul'un yeri hep baş köşesiydi. Şehirler birer çiçek ise İstanbul daima bir çiçek bahçesi idi. Peki İstanbul'un fethi ne manaya geliyordu? İslam'da fetihten maksat ne idi?
Giriş Tarihi: 29.05.2022
14:05
Güncelleme Tarihi: 19.04.2024
09:10
◾ Bilhassa şehir ismi verilmesi Efendimizin (SAV) ümmete bir misyon yüklemesi ile bağlantılıdır. Nebiler Nebisi (SAV) İstanbul adını vererek ümmetin pusulasını batıya kurar.
◾ Yüzyıllar içerisinde pek çok kırılma ve olgunlaşma geçiren İslam medeniyeti kamil noktasını İstanbul ile bulur. İstanbul, fetih ile beraber Müslümanlığın her husustaki başkenti olur.
Ayasofya'da ilk Cuma namazı
◾ Bu sebeple şehir, fetihten sonra asla sadece bir şehir olmadı. İslam medeniyetinin her renginin açtığı bir bahçe olan İstanbul, Batı'nın yüzyıllar boyunca uykularını süsledi.
◾ İstanbul'u görmek, orada vakit geçirmek Doğu ve Batı'da yaşayan herkesin hayallerini süsledi. Çünkü Batı ve Doğu'nun birleşimi olan bu şehir, Müslümanlık ile medeniyetin beşiği oldu.
İstanbul'un fethinde kullanılan Şahî Toplarının sırrı
◾ İstanbul bu sebeplerden dolayı fetihten sonra büyük bir imar hareketliliği ne de sahne oldu. Osmanlılar şehrin her tarafına İslam mührünü ve insaniyet damgaları nı kazıdı.
◾ Bugün adeta bir açık hava müzesi ni andıran tarihi yarımada Fatih ile başlayıp yüzyıllar boyunca süren bir imar seferberliği ni temsil ediyor.
Fatih Sultan Mehmet'in dehasının ürünü: Rumeli Hisarı
◾ Şehir artık herkesin adaletten emin olarak yaşadığı bir yere dönüştü. Bugün dünyada İslam medeniyet ve kültürünün zirvesi olarak anılan zaman dilimleri İstanbul'u işaret eder.
◾ Bir şehir övüleceği zaman İstanbul başa alınarak onun benzerliği üzerinden bir güzellik imgesi kurulur. Şehirler İstanbul'a benzerliği üzerinden güzel vasfı kazanır.
Akşemseddin'in Fatih Sultan Mehmet'e yazdığı mektuplar
◾ İşte tüm bu özellikleri ortaya çıkaran, kaideleri belirleyen ve medeniyet nüvelerini bir araya getiren İslam'daki fetih anlayışıdır. Bu düşünce biçimi asırlar boyunca şehirleri besleyen derin ve geniş bir ırmak olmuştur.
◾ Bir medeniyet havzasını besleyen fetih algısı; şehirleşme, kültürel farkındalık ve bir arada yaşama birlikteliği gibi temel hususları kuvvetlendirir.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a armağan ettiği saraylar