Arama

Bir rüyanın fethi: İstanbul

Açma, ferahlatma manalarına gelen fetih, İslam'da çok önemli bir kavramı ifade eder. İslam tarihi boyunca fethedilen beldeler medeniyet yolculuğumuzun önemli birer durağı oldular. Pek çok açıdan mamur edilen şehirler huzuru ve güveni temsil ettiler. İslam medeniyeti bu şekilde şehirlerde tezahür etmiş oldu. Lakin bu şehirler arasında İstanbul'un yeri hep baş köşesiydi. Şehirler birer çiçek ise İstanbul daima bir çiçek bahçesi idi. Peki İstanbul'un fethi ne manaya geliyordu? İslam'da fetihten maksat ne idi?

  • 12
  • 16

◾ İstanbul bu sebeplerden dolayı fetihten sonra büyük bir imar hareketliliğine de sahne oldu. Osmanlılar şehrin her tarafına İslam mührünü ve insaniyet damgalarını kazıdı.

◾ Bugün adeta bir açık hava müzesini andıran tarihi yarımada Fatih ile başlayıp yüzyıllar boyunca süren bir imar seferberliğini temsil ediyor.

Fatih Sultan Mehmet'in dehasının ürünü: Rumeli Hisarı

  • 13
  • 16

◾ Şehir artık herkesin adaletten emin olarak yaşadığı bir yere dönüştü. Bugün dünyada İslam medeniyet ve kültürünün zirvesi olarak anılan zaman dilimleri İstanbul'u işaret eder.

Bir şehir övüleceği zaman İstanbul başa alınarak onun benzerliği üzerinden bir güzellik imgesi kurulur. Şehirler İstanbul'a benzerliği üzerinden güzel vasfı kazanır.

Akşemseddin'in Fatih Sultan Mehmet'e yazdığı mektuplar

  • 14
  • 16

◾ İşte tüm bu özellikleri ortaya çıkaran, kaideleri belirleyen ve medeniyet nüvelerini bir araya getiren İslam'daki fetih anlayışıdır. Bu düşünce biçimi asırlar boyunca şehirleri besleyen derin ve geniş bir ırmak olmuştur.

◾ Bir medeniyet havzasını besleyen fetih algısı; şehirleşme, kültürel farkındalık ve bir arada yaşama birlikteliği gibi temel hususları kuvvetlendirir.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a armağan ettiği saraylar

  • 15
  • 16

Fetih ile beraber bir medeniyet başkenti olan İstanbul, zaman zaman işgal planlarına da dahil oldu. Bilhassa Çanakkale Savaşları bunun en bariz örneğidir.

"Yenilmez Armada" olarak anılan donanma sadece bir şehri almaya, savaşı bitirmeye gelmedi. O gemilerle İstanbul yakınlarına gelen, Batı'nın İslam nefreti idi. Medeniyetimizin biricik sembolü İstanbul bu sebepten dolayı işgal planlarında daima birinci sırada durdu.

Fatih Sultan Mehmed portresinde neden gül kokladı?

  • 16
  • 16

◾ Nihayetinde İstanbul'un fethi, ümmetin kabul olmuş duası, Resulullah'ın (SAV) müjdesine nail olabilmenin verdiği haklı gururu ifade eder.

İstanbul manen ve madden Müslümanların Batı'ya açılan kapısı ve fethin simgelenmiş halini anlatan bir kılavuz kitap olarak önümüzde durur asırlardır.

Yenilgiyi anlatan Venedikli seyyah: Nicolo Barbaro

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN