Arama

Genç sahabilerin en fakihi: Ebu Said el Hudri

En çok hadis rivayet eden yedi sahabiden biri olan Ebu Said el Hudri, Uhud Gazvesi'ne katılmak istediğinde henüz 13 yaşındaydı. İslam tarihine genç sahabilerin en fakihi olarak geçen Ebu Said, "imam" ve "Medine müftüsü" lakaplarıyla anıldı; pek çok içtihadı ve fetvası kaynaklarda yer aldı. Onun rivayetleri, Peygamber Efendimiz ve ashab dönemine açıklık getiren söz ve yorumlar ihtiva etmesi bakımından dikkat çekicidir. Peki, Ebu Said el Hudri kimdir?

  • 4
  • 9
EN FAZLA HADİS RİVAYET EDEN SAHABELERDEN BİRİ
EN FAZLA HADİS RİVAYET EDEN SAHABELERDEN BİRİ

Rivayet ettiği 1170 hadisle, 1000'den fazla hadis rivayet eden yedi sahâbî arasına girmiştir.

Hz. Peygamber'in, hadislerin yazılmasını yasaklamasıyla ilgili en yaygın ve sahih rivayet Ebû Saîd'den nakledilmiştir.

  • 5
  • 9
HADİSLERİN EZBERLENMESİNİ TAVSİYE ETMİŞTİ
HADİSLERİN EZBERLENMESİNİ TAVSİYE ETMİŞTİ

Ebû Saîd, Resûl-i Ekrem'den başka Hz. Ebû Bekir ve Ömer gibi önde gelen sahâbîlerden hadis rivayet etmiş, kendisinden de Abdullah bin Ömer, Câbir bin Abdullah, Enes bin Mâlik gibi sahâbîler, oğulları Âmir ve Abdurrahman, karısı Zeyneb bint Kâ'b bin Ucre ile Ebû Seleme bin Abdurrahman, İbn Ömer'in âzatlısı Nâfi', Saîd bin Müseyyeb, Atâ bin Yesâr, Saîd bin Cübeyr ve Hasan-ı Basrî gibi tanınmış tâbiîler rivayette bulunmuşlardır.

  • 6
  • 9
EBÛ SAÎD 1170 HADİS RİVAYET ETMİŞTİ
EBÛ SAÎD 1170 HADİS RİVAYET ETMİŞTİ

Peygamberimizin, İslam'ı öğrenmek üzere dünyanın dört bir yanından insanların geleceğini haber verdiğini ve ashaba onlara iyi davranmalarını tavsiye ettiğini söylerdi.

Ebû Saîd'in, Bakî bin Mahled'in el-Müsned'inde mükerrerleriyle birlikte 1170, Ahmed bin Hanbel'in el-Müsned'inde 955, Sahîhayn'da 111 rivayeti bulunmaktadır. Bunlardan 43'ü Sahih-i Buhârî ile Sahîh-i Müslim'de, 16'sı sadece Buhârî'nin, 52'si de sadece Müslim'in el-Câmiʿu's-sahîh'inde yer alır.

(X) Hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabe

  • 7
  • 9
RİVAYETLERİ PEYGAMBER VE ASHAB DÖNEMİNE AÇIKLIK GETİRİR
RİVAYETLERİ PEYGAMBER VE ASHAB DÖNEMİNE AÇIKLIK GETİRİR

Ebû Mûsâ el-Eş'arî, Halife Ömer'in kapısını üç defa çalıp cevap alamayınca geri dönmüş, niçin öyle yaptığını soran halifeye Peygamberimizin böyle dediğini söylemişti.

Kendisinin Resûl-i Ekrem'den böyle bir şey duymadığını belirten Hz. Ömer ondan iddiasının ispatını isteyince Ebû Mûsâ şahit olarak genç sahâbî Ebû Saîd el-Hudrî'yi göstermişti.

  • 8
  • 9
MUAVİYE’NİN BEĞENMEDİĞİ TAVIRLARINI TENKİT ETMİŞTİ
MUAVİYE’NİN BEĞENMEDİĞİ TAVIRLARINI TENKİT ETMİŞTİ

Aynı şekilde Dımaşk'ta Muâviye'nin huzuruna çıkarak beğenmediği tavırlarını tenkit etmiş, Hz. Peygamber'in, doğruyu bilenin onu söylemekten geri durmaması hususundaki buyruğu üzerine bu uyarıyı yaptığını belirtmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN