Görünüyorum O Halde Varım
Modern dönemin öne çıkan sıkıntılarından birisi "görünme" problemidir. İnsanların isteklerini sorgulayamadığı bu çağda toplum ve hakim kültür tarafından insanlığa dayatılan göz önünde olma, her yerde görünme kültü insanların zihin dünyasını etkiliyor. "Görünüyorum o halde varım" diyen insan, kendi varlığından vazgeçtiği gibi bir nesne olmayı da kabul eder.
Giriş Tarihi: 10.05.2022
12:25
Güncelleme Tarihi: 09.01.2023
15:26
Sesli dinlemek için tıklayınız.
◾ Hiçbir din, dil, ırk, dünya görüşü ayrımı yapmadan her görüşten insana hizmet eden bir oluşum dur bu popüler kültür. Aynı tişörtün üzerine Che Guevera'nın resmini koyarak bir devrimciye satarken, üzerine bir sanatçının resmini koyarak bir popüliste satabilen bir ekosistemde yaşıyoruz.
◾ Peki, Müslümanlar bu sistemin neresindeler diye sorulursa, cevabımız ne yazık ki, Müslüman olarak bizler de bu mekanizmanın bir çarkı olmaktan kaçınamadık, olur.
(x) Erol Güngör'ün Ahlak Psikolojisi ve Sosyal Ahlak kitabından tespitler
◾ Ülkemizde daha çok muhafazakârlık kavramı adı altında yapılan bu "görünüyorum öyleyse varım" hareketi, toplumun her kesiminden insana hitap eder.
◾ Her toplumsal grubun ihtiyacına göre üretilen eşyalar, esasında kapitalist sermayeye hizmet eder . Peki, muhafazakârlık ne demek? Neyi, kimden muhafaza ediyorlar?
(x) Turgut Cansever'e göre "İslam'da Şehir ve Mimari"
◾ Korumak anlamına gelen kelime, toplumun her kesimi için rahatlıkla kullanılabilir. Kendisi için önemli olan bir fikri, nesneyi koruyan, onun üzerine titreyen herkes muhafazakardır. Buradaki fark kimin neyi koruduğu dur.
◾ Her toplumsal grup kendi kutsalını koruduğu gibi toplum içerisinde yer almak isteyen yeni gruplar da muhafazakarlık adı altında kendilerine yeni kutsallar beller.
(x) Batı'nın karanlık sureti
◾ İsmet Özel'in "Ne derler acaba diye kahrolası bir put vardır" sözü, içerisinde bulunduğumuz popüler dünya görüşünü gayet fasih bir şekilde açıklar.
◾ İtibar edilen şeylerin ne kadar kıymetsiz, hüzne ve ya sıkıntıya sevk etme gücüne sahip olmadığını, kendileri için çaba sarf ettiğimiz şeylerin ne kadar da kıymetsiz şeyler olduğunu, hiçbirini beraberimizde götüremeyeceğimiz kadar bizden uzak, ait olmadığımız bir dünyanın hayali metaları olduğunu işte o zaman anlayacağız.
(x) Osmanlı Ekonomisine Dair Kavramlar
◾ Kişinin kendini bilmesi, kendi benliğini içeriden kavraması, itibari varlıkların maskesini düşürür. Hele ki bugün, tüketim ve imaj kültürü içerisinde, her şeyi imajinatif varlık düzleminde, ticareti yapılan bir metaya dönüştüren çağımızda bu bizlere büyük bir uyarı dır.
◾ "Görünüyorum o halde varım" diyen post modern yenilikçilere, dış görünüşün hiçbir zaman varlık olmadığını hatırlatan ilahi bir mesaj dır. Elbette ki bize, itibari varlıklara itibar etmemeyi ilk öğretenler, birer oyun bozucu olarak peygamber lerdir.
(x) Endülüs Sözlüğü