Görünüyorum O Halde Varım
Modern dönemin öne çıkan sıkıntılarından birisi "görünme" problemidir. İnsanların isteklerini sorgulayamadığı bu çağda toplum ve hakim kültür tarafından insanlığa dayatılan göz önünde olma, her yerde görünme kültü insanların zihin dünyasını etkiliyor. "Görünüyorum o halde varım" diyen insan, kendi varlığından vazgeçtiği gibi bir nesne olmayı da kabul eder.
Giriş Tarihi: 10.05.2022
12:25
Güncelleme Tarihi: 09.01.2023
15:26
Sesli dinlemek için tıklayınız.
◾ Korumak anlamına gelen kelime, toplumun her kesimi için rahatlıkla kullanılabilir. Kendisi için önemli olan bir fikri, nesneyi koruyan, onun üzerine titreyen herkes muhafazakardır. Buradaki fark kimin neyi koruduğu dur.
◾ Her toplumsal grup kendi kutsalını koruduğu gibi toplum içerisinde yer almak isteyen yeni gruplar da muhafazakarlık adı altında kendilerine yeni kutsallar beller.
(x) Batı'nın karanlık sureti
◾ İsmet Özel'in "Ne derler acaba diye kahrolası bir put vardır" sözü, içerisinde bulunduğumuz popüler dünya görüşünü gayet fasih bir şekilde açıklar.
◾ İtibar edilen şeylerin ne kadar kıymetsiz, hüzne ve ya sıkıntıya sevk etme gücüne sahip olmadığını, kendileri için çaba sarf ettiğimiz şeylerin ne kadar da kıymetsiz şeyler olduğunu, hiçbirini beraberimizde götüremeyeceğimiz kadar bizden uzak, ait olmadığımız bir dünyanın hayali metaları olduğunu işte o zaman anlayacağız.
(x) Osmanlı Ekonomisine Dair Kavramlar
◾ Kişinin kendini bilmesi, kendi benliğini içeriden kavraması, itibari varlıkların maskesini düşürür. Hele ki bugün, tüketim ve imaj kültürü içerisinde, her şeyi imajinatif varlık düzleminde, ticareti yapılan bir metaya dönüştüren çağımızda bu bizlere büyük bir uyarı dır.
◾ "Görünüyorum o halde varım" diyen post modern yenilikçilere, dış görünüşün hiçbir zaman varlık olmadığını hatırlatan ilahi bir mesaj dır. Elbette ki bize, itibari varlıklara itibar etmemeyi ilk öğretenler, birer oyun bozucu olarak peygamber lerdir.
(x) Endülüs Sözlüğü
◾ Onlar itibari varlıkların maskesini düşüren kişiler olarak insanlığa muhteşem birer örnektir. Resul-i Ekrem 'in (SAV), risâletine tekrar şehadet edeceğimiz ve içinde bulunduğumuz şu durumun habercisi olan "Muhakkak ki ve muhakkak ki sizler, sizden öncekilerin yollarına karış karış, adım adım uyacaksınız. Onlar bir kertenkele deliğine girse siz de gireceksiniz. Sahabe sorar: Ya Rasulullah Yahudileri ve Hristiyanları mı kastediyorsun? Allah Resulü (SAV) : Ya kimi ?"
(x) Gerçek bir entelektüel: Erol Güngör
◾ Toplumumuz ve inancımıza taban tabana zıt olan bu anlayış , tarih boyunca Anadolu'ya girememiş bir zihin dünyasını ifade eder. Bizler komşusu açken tok yatmayı kendisine zul addeden bir düşünce yapısına sahibiz.
◾ Hadis-i şerif her şeyi gözler önüne sermektedir. İşte içinde bulunduğumuz bu hal-i pürmelalden ancak Allah ve Resulünün o kutlu mesajlarına kulak vererek ve çağdaş ideolojik düşüncelerden köklerimize dönerek çıkabiliriz.
◾ İşte o zaman Müslüman, içinde bulunduğu varlık bihaberliğinden, kendi varlığı hakkında hiçbir kanaati olmayan bir varlık olmaktan kurtulacak ve " görünüyorum o halde varım" diyenlerin, bakışların çekildiği anda varlıklarını kaybedeceklerini anlayacak tır.
(x) Akif İnan'ın Edebiyat ve Medeniyet Üzerine Düşünceleri