Arama

Görünüyorum O Halde Varım

Modern dönemin öne çıkan sıkıntılarından birisi "görünme" problemidir. İnsanların isteklerini sorgulayamadığı bu çağda toplum ve hakim kültür tarafından insanlığa dayatılan göz önünde olma, her yerde görünme kültü insanların zihin dünyasını etkiliyor. "Görünüyorum o halde varım" diyen insan, kendi varlığından vazgeçtiği gibi bir nesne olmayı da kabul eder.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

◾ Esasında görünmek, bu çağda tüm yönleriyle bize hatırlatılan, dikte edilen bir yaşam stilidir. Giyilen kıyafetten kullanılan telefona kadar tüm nesneler bir moda ve stil sebebidir.

Var olan ana akıma uymayan şeylerin kötü olarak kabul edilmesi de bu sebeptendir. İnsanlık artık frenleri tutmayan bir moda dünyasına inanıyor. Bu dünya ise insan hariç her şeyi vitrinine koyan acımasız bir yaşam stili sunuyor bizlere.

(x) Teoman Duralı'nın Çağdaş Küresel Medeniyet eserinden alıntılar

  • 10
  • 17

◾ Kopya artık hakikati unutturmuştur ve orada içine çektiği varlık düzlemi, simülasyon düzlemi içerisinde insanı taklit-gerçek ayrımının dışında, ikisinden de gerçek bir hakikati yaşar kılar. Moda, dergiler, sinema vesaire her türlü iletişim aracı bunu takdim edici bir mahiyete sahiptir.

◾ Bugün moda ve popüler kültür dediğimiz kavramların hükümranları bu işi tereyağından kıl çeker bir şekilde üstlenmekte, adeta "post modern Mevlana" görevi görmektedir. "Ne olursan ol yine gel, gel sen de gel…"

(x) Kubbeyi yere koymayan mimar: Turgut Cansever

  • 11
  • 17

◾ Hiçbir din, dil, ırk, dünya görüşü ayrımı yapmadan her görüşten insana hizmet eden bir oluşumdur bu popüler kültür. Aynı tişörtün üzerine Che Guevera'nın resmini koyarak bir devrimciye satarken, üzerine bir sanatçının resmini koyarak bir popüliste satabilen bir ekosistemde yaşıyoruz.

◾ Peki, Müslümanlar bu sistemin neresindeler diye sorulursa, cevabımız ne yazık ki, Müslüman olarak bizler de bu mekanizmanın bir çarkı olmaktan kaçınamadık, olur.

(x) Erol Güngör'ün Ahlak Psikolojisi ve Sosyal Ahlak kitabından tespitler

  • 12
  • 17

◾ Ülkemizde daha çok muhafazakârlık kavramı adı altında yapılan bu "görünüyorum öyleyse varım" hareketi, toplumun her kesiminden insana hitap eder.

◾ Her toplumsal grubun ihtiyacına göre üretilen eşyalar, esasında kapitalist sermayeye hizmet eder. Peki, muhafazakârlık ne demek? Neyi, kimden muhafaza ediyorlar?

(x) Turgut Cansever'e göre "İslam'da Şehir ve Mimari"

  • 13
  • 17

Korumak anlamına gelen kelime, toplumun her kesimi için rahatlıkla kullanılabilir. Kendisi için önemli olan bir fikri, nesneyi koruyan, onun üzerine titreyen herkes muhafazakardır. Buradaki fark kimin neyi koruduğudur.

◾ Her toplumsal grup kendi kutsalını koruduğu gibi toplum içerisinde yer almak isteyen yeni gruplar da muhafazakarlık adı altında kendilerine yeni kutsallar beller.

(x) Batı'nın karanlık sureti

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN