Arama

Hadislerin rehberliğinde İslam'da rüya kavramı

Rüya, Allah'ın en güzel şekilde yarattığını beyan ettiği insanın, üzerindeki sır perdesi henüz açılmamış gizemli bir dünyasıdır. Rüyalar hakkında hepimizin belli başlı muammaları vardır. Peki, yüce dinimiz İslam, rüyalarla ilgili neler söyler? Kaç çeşit rüya vardır, hadislerde rüyalardan nasıl bahsedilir? Rüya tabiri aslında ne demektir? İşte hadislerin ışığında İslam'da rüya kavramı…

Ebû Hüreyre'den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "...Rüyası en doğru olanınız, en doğru sözlü olanınızdır..." (Müslim, Rü'yâ, 6)

'Fikriyat podcast'ten aşr-ı şerif dinlemek için tıklayın.

Bir hadîs-i şerîflerinde Peygamber Efendimiz -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-:
"Nübüvvetten geriye sadece mübeşşirât kalmıştır." buyurunca ashâb-ı kirâm merakla:
"–Mübeşşirât nedir, yâ Rasûlâllah?" diye sordular. Efendimiz onların bu suâline:
"–Sâdık rüyadır." diyerek cevap verdiler. (Buhârî, Tâbir, 5; Müslim, Salât, 207-208)

Fikriyat TV'de yer alan Kur'an-ı Kerim okumalarına ulaşmak için tıklayın.

  • 10
  • 16

Hz. Peygamber, "Rüya Allah'tan, hulm ise şeytandandır" demiştir. (Buhârî, "Taʿbîr", 3, 4, 10, 14; Müslim, "Rüʾyâ", 2; Tirmizî, "Rüʾyâ", 5).

  • 11
  • 16

"Müminin sâdık rüyası nübüvvetin kırk altıda biridir." (Buhârî, "Taʿbîr", 5; İbn Mâce, "Taʿbîr", 1; Tirmizî, "Rüʾyâ", 2-3)

  • 12
  • 16

Resûlullah'ın sabah namazından sonra sahâbîlere, "İçinizde rüya gören var mı?" diye sorduğu, varsa tabir ettiği zaman zaman kendi rüyalarını da anlattığı ve tabir ettiği yahut ashaptan birine tabir ettirdiği, güzel rüyaların anlatılıp tabir edilmesini hoş karşıladığı, kötü rüyaların anlatılmasını ve tabir edilmesini istemediği belirtilmiştir. (Buhârî, "Taʿbîr", 47; Ebû Dâvûd, "Îmân", 10; Dârimî, "Rüʾyâ", 13)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN