Hadislerle evlilik ve aile hayatı
Aile olabilmek; ruh sağlığımızı, kalbimizi, muhabbetimizi devam ettiren önemli bir unsurdur. Her insan evlenebilir fakat her insan aile olamaz. Ailenin olduğu ortamda bir nefes vardır, kalpler huzur doludur; o yuva, muhabbet ve en önemlisi samimiyet kokar. Tüm bunlar ancak eşlerin bir olabilmesi, hassas ve dengeli şekilde ilişkiyi yürütebilmesiyle hasıl olur. Peki İslam bize evlilik ve aile olabilmek konusunda neler öğütlemiştir?
Giriş Tarihi: 09.01.2022
17:17
Güncelleme Tarihi: 24.06.2022
20:31
Huzurlu bir toplum oluşmasında en önemli görev
◾ Huzurlu bir toplum oluşmasında en önemli görevi üstelenen evlilik makamının dinimiz tarafından sınırları, şartları belirlenmiştir. Buna göre İslam'ın öngördüğü nikah , tarafların karşılıklı rızası ve gönül huzuru, şahitlerin tanıklığı, aile büyüklerinin onayı ile gerçekleşebilir. Aynı zamanda herkese ilan ve kadın için belirlenen mehir gibi şartların da yerine getirilmesi gereklidir. Güven ve sevgiyi temin etmenin en önemli vesilesi olan evlilik , basite indirgenemeyecek kadar özeldir.
◾ Bu sebeble evliliği daima teşvik etmek gerekir. Evlilik yok olursa toplum da yok olur. Toplumsal yapıyı sağlam ve sağlıklı bir biçimde ayakta tutmak ancak bireylerin ruh ve beden sağlığını korumakla mümkündür. Bireyi korumak da gerekli sosyal, ahlâkî ve hukukî tedbirlerin alınmasıyla gerçekleştirilebilir. Bu durum, hayatın her alanında olduğu gibi evlilikte de geçerlidir.
Kur'an-ı Kerim'den 40 ayet ile gönül yapmak
◾ Âmir b. Sa'd b. Ebû Vakkâs, babasından (ra) şunları nakletmiştir: Veda Haccı senesi hastalığımın artması üzerine Resûlullah (sav) beni ziyarete geldi. (Mal varlığımı sadaka olarak dağıtmak istediğimi söyleyince) Resûlullah (sav) şöyle buyurdu:
"…Allah rızasını umarak ailen için yaptığın her harcamadan muhakkak ecir alırsın, eşinin ağzına koyduğun bir lokmadan bile!" Buhârî, Cenâiz, 36
◾ İbn Şihâb diyor ki, "Urve b. Zübeyr, Peygamber"in (sav) eşi (olan teyzesi) Âişe"nin kendisine şöyle anlattığını bana nakletti:
"…Muhammed (sav) hak (olan din) ile gönderilince, insanların bugün uyguladıkları nikâh dışındaki bütün câhiliye nikâhlarını iptal etti."" Buhârî, Nikâh, 37; Ebû Dâvûd, Talâk, 32-33
◾ Ebû Hüreyre"nin naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:
"İlk gün velîme (düğün yemeği) vermek yerinde ve olması gereken bir iştir. İkinci gün (vermek) âdettendir. Üçüncü gün (vermek ise) riya ve gösteriştir." İbn Mâce, Nikâh, 25