Hücre-i Saadet nedir? Peygamberimizin kabri nerededir?
Peygamber Efendimiz Medine'deki Mescid-i Nebevi'yi inşa ettirirken, iki oda yaptırmış ve bu odalardan biri Hz. Ayşe'ye verilmişti. Hastalık sürecini Hz. Ayşe'nin odasında geçiren ve burada vefat eden Resul-i Ekrem, bulunduğu yere defnedildi ve bu oda Hücre-i Saadet olarak adlandırıldı. En yakın dostları olan Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer de onun yanına defnedilmiş; pek sevgili torunu Hz. Hasan, vasiyeti üzerine Hücre-i Saadet'e getirilmişti. Evliya Çelebi'nin aktardığı bir rivayete göre 12. yüzyılda Resulullah'ın cenazesi çalınmak istenmiş; Şam atabeyi Nureddin Mahmud Zengi buna engel olmuş ve bu tür girişimleri önlemek için kabrin etrafına kurşun döktürmüştü.
Giriş Tarihi: 20.04.2021
17:24
Güncelleme Tarihi: 20.04.2022
11:54
Sesli dinlemek için tıklayınız.
SADIK DOST HZ. EBUBEKİR DE BURAYA DEFNEDİLDİ
Peygamberimizin (sav) ardından ilk halife olan Hz. Ebu Bekir, Hicri 13. yılda hastalanınca sahabe ile hilafet meselesini istişare etti.
🔸 Halifelik makamına Hz. Ömer'i veliaht bırakmayı kararlaştırarak, Hz. Osman'a bir ahidname yazdırdı.
🔸 Bunun üzerine kızı Ayşe'ye, vefat edince maaşının geri kalan kısmını beytülmâle iade etmesini söyledi.
🔸 Cenazesinin eski elbiseleriyle kefenlenmesini, karısı Esmâ bint Umeys tarafından yıkanmasını ve oğlu Abdurrahman'ın ona yardım etmesini istedi.
🔸 Vefatının ardından ise Peygamber Efendimizin (sav) kabrinin yanına defnedilmesini vasiyet etti.
🔸 Hz. Ebubekir'in cenaze namazını Hz. Ömer kıldırdı. Hz. Ömer, Hz. Osman, Talha bin Ubeydullah ve oğlu Abdurrahman tarafından kabre konuldu.
(x) 🔍 Sadık dost Hz. Ebubekir'in hayatı
İKİNCİ HALİFE HZ. ÖMER DE BU HÜCREDE MEDFUN
Hz. Ebubekir'in ardından halife olan Hz. Ömer, bir sabah namazı sırasında hançerle yaralandı.
🔸 Yarasının ağırlığı nedeniyle ölüm döşeğinde bulunan Hz. Ömer'den kendisinin yerine bir halife bırakması teklif edildi.
🔸 Aşere-i Mübeşşere'den altı kişilik şûranın toplanmasını ve üç gün içerisinde aralarından birini halife seçmelerini istedi; oğlu Abdullah'ı ise halife seçilmemek şartıyla bu heyete dâhil etti.
🔸 Ardından Hz. Ömer, oğlu Abdullah'ı Hz. Ayşe'ye yollayarak naaşının Peygamber Efendimizin (sav) kabrinin yanına defnedilmesi için izin istedi.
🔸 Hz. Ayşe, kendi cenazesi için düşündüğü bu yeri Hz. Ömer'e vermeyi kabul etti. Üç gün sonra vefat eden Hz. Ömer'in cenaze namazını Suheyb bin Sinan kıldırdı.
(x) 🔍 Hz. Ömer kimdir? Hz. Ömer nasıl Müslüman oldu?
HZ. HASAN VASİYETİ ÜZERİNE HÜCRE-İ SAADET’E GETİRİLMİŞTİ
Hz. Ömer'in cenazesinin de Hücre-i Saadet'e defnedilmesinin ardından Hz. Ayşe oturduğu bölüm ile kabirler arasına bir duvar ördürüp yalnızca bir kapı bırakmıştı.
🔸 Peygamber Efendimizin (sav) pek sevgili torunu Hz. Hasan, vasiyeti üzerine teberrüken dedesi Hz. Peygamber'e (sav) arz edilmek üzere Hücre-i Saadet'e getirilmişti.
🔸 Emeviler, onun burada kalan tek kabirlik yere gömülmek istendiğini zannetmişler; siyasi düşünceler ile buna karşı çıkmışlardı.
🔸 Benzer bir olayın yaşanmaması için de kabirlerin bulunduğu yerin kapısını tamamen kapatmışlardı.
🔸 Hücredeki tek kabirlik yer ile ilgili bir başka rivayet, Yahudi asıllı sahabi Abdullah bin Selam'ın Tevrat'ta Peygamberimiz (sav) ile Hz. İsa'nın beraber defnedileceklerinin yazılı olması üzerinedir.
(x) 🔊 İslam hakkında podcast dinlemek için tıklayın
MESCİD-İ NEBEVİ ARTAN CEMAAT NEDENİYLE GENİŞLETİLDİ
Cemaatin çoğalması nedeniyle zaman zaman Mescid-i Nebevi'nin genişletilmesi gerekmiş ve bu konudaki ilk çalışmalar, Hz. Ömer ve Hz. Osman'ın halifelik dönemlerinde gerçekleştirilmişti.
🔸 Hücrelerin bulunduğu bölümün dışında kalan üç yönde yapılan bu genişletme çalışmaları daha çok da batı ve kuzey yönlerinde yaptırıldı.
🔸 Emevîler döneminde insanlar, özellikle cuma gibi cemaatin fazla olduğu vakitlerde boş hücrelerde de namaz kılmaya başlamışlardı.
🔸 Emevi halifesi Abdülmelik bin Mervan bu hücreleri satın almış , ancak hatıralarına hürmeten yıktırmamıştı.
🔸 Daha sonra Halife Velîd, Medine valisi olan Ömer bin Abdülaziz'e yıktırılıp mescide dâhil edilmelerini emretti; hücrelerin yıktırılması Medinelileri çok üzdü ve uzun süre ağlaşmalarına yol açtı.
(x) 🔍 Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği faaliyetler
HÜCRELER PEYGAMBERİMİZİN SADE HAYATINI YANSITIYORDU
Hücreler yıkılmadan evvel Saîd bin Müseyyeb, Hasan-ı Basrî gibi burayı görenlerden hücrelerin mütevazı yapısı hakkında bilgiler nakledilmiştir.
🔸 Tavanı bir insanın elini uzattığında değebileceği kadar alçak olan hücrelerin Peygamber Efendimizin (sav) sade hayatını göstermesi bakımından aynen bırakılması istenmiştir.
🔸 Ömer bin Abdülazîz, halifeliği sırasında Bizanslı ve Kıptî mimarlardan da yararlanarak hücreyi daha farklı bir hale getirdi. Daha önce Abdullah bin Zübeyr tarafından etrafına çekilen duvar yenilendi.
🔸 Kuzey kısmı Hz. Fâtıma'nın evini de içine alacak şekilde genişletildi ve Kâbe'ye benzememesi için üçgen planında yapıldı.
🔸 Böylece hücre beşgen hale getirildi; ancak etrafını çevreleyen yapı günümüzde de olduğu gibi dikdörtgendi.
🔸 Bu arada hücrenin üstü "kubbetü'l-hücre" ve "kubbetü'n-nûr" denilen küçük bir kubbe ile örtüldü.