Hz. Aişe’nin müminlere bıraktığı ilmi miras
Müminlerin annesi, Peygamberimizin (SAV) eşi ve ilk Müslümanlardan Hz. Ebubekir'in (RA) kızı olan Hz. Aişe (RANHA), İslami ilimlere katkısı ile bilinir. Kur'an'ı ve sünneti en iyi bilen, anlayan ve aktaranlardan olan Hz. Aişe (RANHA), hem babasından hem de Resul-i Ekrem'den (SAV) İslam hakkında pek çok şey öğrenmiş; hafızasında tutmuş ve bunları Müslümanlara aktarmıştır. Özellikle Peygamberimizin (SAV) ev yaşamı hakkındaki pek çok bilgi Hz. Aişe (RANHA) sayesinde bilinir. Hz. Aişe'nin (RANHA) Kur'an, tefsir, hadis, sünnet ve fıkıh konusundaki ilmi birikimini araştırdık.
Giriş Tarihi: 24.08.2020
09:39
Güncelleme Tarihi: 28.08.2023
12:54
MÜSLÜMANLARIN SORULARINA CEVAPLAR VERDİ
🔹 Hz. Âişe (RANHA), yalnızca şifahî sorularla değil aynı zamanda muhtelif şehir ve bölgelerde yaşayan Müslümanların mektupla sordukları sorulara da cevaplar vermiştir. Böylece hadislerin ve bazı fıkhî meselelerin yazılmasına da öncülük etmiş oldu.
🔹 Diğer taraftan 644 yılından vefatına kadar her yıl hac için Mekke 'ye gittiğinde, muhtelif yerlerden gelenlerin kendisini çadırında ziyaret etmelerine ve soru sormalarına izin verdi.
KADINLARIN İLİMLE MEŞGUL OLMALARINI GEREKTİĞİNİ GÖSTERDİ
🔹 Hz. Peygamber (SAV) zamanından başlamak üzere kadınların eğitim ve öğretimiyle çok yakından meşgul oldu; çevresinde ders dinleyen ve hadis nakleden birçok kız ve kadın yer aldı.
🔹 Böylece o hem bizzat, hem de yetiştirdiği öğrencileri ile İslâm dünyasında kadınların ilimle meşgul olmaları gerektiğini, hiçbir tereddüde meydan vermeyecek şekilde göstermiş oldu.
Hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabe
İSLAM DÜNYASININ EN MEŞHUR KADINLARINDAN BİRİDİR
🔹 Hz. Âişe (RANHA) İslam dünyasının en meşhur kadınlarından biridir. Hz. Peygamber'in (SAV) hanımı olması yanında İfk Hadisesi, îlâ ve tahyîr olayları dolayısıyla kendisi hakkında Kur'an ayetleri nazil olmuştur.
🔹 Onun hayatı ve şahsiyeti ile rivayet ettiği hadisler, istidrâkleri, fetvaları, siyasî faaliyetleri hakkında tefsir, hadis ve fıkıh külliyatı, siyer ve megâzî, tarih ve tabakat, şiir ve edebiyat kitaplarında pek çok vesika ve geniş bilgi bulunmaktadır.
🔹 Hz. Peygamber'in (SAV) hanımları hakkında yazılmış müstakil eserler de dikkate alınırsa Hz. Âişe'nin (RANHA) biyografisi için başvurulması gereken kaynakların çok zengin olduğu görülür.
HZ. AİŞE HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR
🔹 Hz. Âişe (RANHA) hakkında kaleme alınan müstakil eserler şöyle sıralanabilir: Abdülcelîl b. Muhammed el-Kazvînî'nin, Tenzîhü ʿÂʾişe ʿani'l-fevâhişi'l-ʿazîme'si; Abdülkadir b. Muhammed eş-Şâzelî'nin 1679'da yazdığı Reddü'l-ʿukūli't-taʾişe fî ma'htussat bihî Hadîce ve ʿÂʾişe; Abdullah b. İbrâhim Mîrganî el-Hüseynî'nin 1755'te kaleme aldığı el-Cevheretü'ş-şifâfiyye fî baʿzı menâkıbi's-Seyyide es-Sıddîkıyye; müellifi meçhul, Hadîsü nikâhı Muhammed min Hadîce ve Hadîsü nikâhı Muhammed min ʿÂʾişe. Hz. Âişe'nin hayatında önemli bir yeri olan ifk ve Cemel vak'alarıyla ilgili kitaplar da yazılmıştır.
🔹 Hz. Âişe'nin (RANHA) babası hakkındaki hutbesini Hatîb el-Bağdâdî de şerh etmiştir. Abdullah b. Ebû Dâvûd es-Sicistânî Hz. Âişe'nin (RANHA) rivayet ettiği hadisleri Müsnedü ʿÂʾişe adıyla müstakil bir eserde toplamıştır.
İnsanın aynası: Güzel söz