Arama

Hz. Aişe’nin müminlere bıraktığı ilmi miras

Müminlerin annesi, Peygamberimizin (SAV) eşi ve ilk Müslümanlardan Hz. Ebubekir'in (RA) kızı olan Hz. Aişe (RANHA), İslami ilimlere katkısı ile bilinir. Kur'an'ı ve sünneti en iyi bilen, anlayan ve aktaranlardan olan Hz. Aişe (RANHA), hem babasından hem de Resul-i Ekrem'den (SAV) İslam hakkında pek çok şey öğrenmiş; hafızasında tutmuş ve bunları Müslümanlara aktarmıştır. Özellikle Peygamberimizin (SAV) ev yaşamı hakkındaki pek çok bilgi Hz. Aişe (RANHA) sayesinde bilinir. Hz. Aişe'nin (RANHA) Kur'an, tefsir, hadis, sünnet ve fıkıh konusundaki ilmi birikimini araştırdık.

  • 9
  • 14
İSLAM’A DAİR PEK ÇOK KONUYU AYDINLIĞA KAVUŞTURDU
İSLAM’A DAİR PEK ÇOK KONUYU AYDINLIĞA KAVUŞTURDU

🔹 Hz. Âişe'nin (RANHA) naklettiği hadislerin muhtevaları incelendiğinde, başta Resûlullah'ın (SAV) peygamberliği, aile hayatı, günlük yaşayışı, savaşları, Vedâ haccı, vefatı ve ahlâkı olmak üzere, Câhiliye çağı tarihi, kadınlara dair hükümler, Mekke ve Medine devirlerindeki Müslümanların çeşitli faaliyetleri, ibadetler ve ibadetler tarihi, rü'yetullah, gaybın bilinmesi, kıyamet, ölüm ve âhiret hayatına dair bazı kelâmî mesele ve haberleri ihtiva ettiği görülür.

İlk Müslümanlar kimlerdi? İslam'ı kabul eden ilk on Müslüman

  • 10
  • 14
ONUN SAYESİNDE MEDİNE İLİM MERKEZİ OLMAYA DEVAM ETTİ
ONUN SAYESİNDE MEDİNE İLİM MERKEZİ OLMAYA DEVAM ETTİ

🔹 Hz. Âişe'nin (RANHA) en belirgin özelliklerinden biri de İslâm dininin esaslarını anlatmak hususundaki faaliyetleridir. Hz. Peygamber'den (SAV) sonra onun evi, kadın erkek, büyük küçük birçok kimsenin huzuruna gelip kendisini dinlediği, varsa sorusunu sorup cevabını aldığı bir ilim ve irfan ocağı oldu.

🔹 Ashaptan bazılarının vefat etmiş olması, birçoğunun da fetihler sebebiyle muhtelif bölgelere gitmesi sonucunda Medine'de çok az sahabi kalmıştı. Hz. Âişe'nin (RANHA) varlığı sayesinde, "Peygamber şehri Medine" ilim merkezi olmaya devam etti. Bu şehirde onun yıllarca süren eğitim ve öğretim faaliyetleri sonunda, İslâm ilimlerinin temellerinin atılması ve ilmî hareketin gelişmesi yanında, hadis ve fıkıh sahalarında Medine ekolü teşekkül etti.

Peygamber Efendimizin sırdaşı

  • 11
  • 14
MÜSLÜMANLARIN SORULARINA CEVAPLAR VERDİ
MÜSLÜMANLARIN SORULARINA CEVAPLAR VERDİ

🔹 Hz. Âişe (RANHA), yalnızca şifahî sorularla değil aynı zamanda muhtelif şehir ve bölgelerde yaşayan Müslümanların mektupla sordukları sorulara da cevaplar vermiştir. Böylece hadislerin ve bazı fıkhî meselelerin yazılmasına da öncülük etmiş oldu.

🔹 Diğer taraftan 644 yılından vefatına kadar her yıl hac için Mekke'ye gittiğinde, muhtelif yerlerden gelenlerin kendisini çadırında ziyaret etmelerine ve soru sormalarına izin verdi.

  • 12
  • 14
KADINLARIN İLİMLE MEŞGUL OLMALARINI GEREKTİĞİNİ GÖSTERDİ
KADINLARIN İLİMLE MEŞGUL OLMALARINI GEREKTİĞİNİ GÖSTERDİ

🔹 Hz. Peygamber (SAV) zamanından başlamak üzere kadınların eğitim ve öğretimiyle çok yakından meşgul oldu; çevresinde ders dinleyen ve hadis nakleden birçok kız ve kadın yer aldı.

🔹 Böylece o hem bizzat, hem de yetiştirdiği öğrencileri ile İslâm dünyasında kadınların ilimle meşgul olmaları gerektiğini, hiçbir tereddüde meydan vermeyecek şekilde göstermiş oldu.

Hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabe

  • 13
  • 14
İSLAM DÜNYASININ EN MEŞHUR KADINLARINDAN BİRİDİR
İSLAM DÜNYASININ EN MEŞHUR KADINLARINDAN BİRİDİR

🔹 Hz. Âişe (RANHA) İslam dünyasının en meşhur kadınlarından biridir. Hz. Peygamber'in (SAV) hanımı olması yanında İfk Hadisesi, îlâ ve tahyîr olayları dolayısıyla kendisi hakkında Kur'an ayetleri nazil olmuştur.

🔹 Onun hayatı ve şahsiyeti ile rivayet ettiği hadisler, istidrâkleri, fetvaları, siyasî faaliyetleri hakkında tefsir, hadis ve fıkıh külliyatı, siyer ve megâzî, tarih ve tabakat, şiir ve edebiyat kitaplarında pek çok vesika ve geniş bilgi bulunmaktadır.

🔹 Hz. Peygamber'in (SAV) hanımları hakkında yazılmış müstakil eserler de dikkate alınırsa Hz. Âişe'nin (RANHA) biyografisi için başvurulması gereken kaynakların çok zengin olduğu görülür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN