Arama

Hz. Nuh kimdir? Nuh Tufanı nasıl gerçekleşti?

Hz. Nuh, "ülü'l-azm" olarak isimlendirilen beş büyük peygamberden biridir. Tevhid inancını yaymak ve insanları doğru yola sevk etmek için peygamberlik görevi verilen Hz. Nuh, pek çok nebinin maruz kaldığı gibi kavmi tarafından inkar edildi. Uzun mücadeleler veren Hz. Nuh, kavminin putperestlikten vazgeçmediğini görünce inanmayanların cezalandırılması için Allah'a dua etti. Yüce Allah bu duayı kabul etti; kendisinin ve inananların kurtulacağını bildirerek bir gemi yapmasını istedi. Peki, Hz. Nuh kimdir? Nuh Tufanı nasıl gerçekleşti? Nuh hangi dinin peygamberidir? Hz. Nuh'un hayatı...

  • 10
  • 15
ONA VERİLEN EMİRLER MÜSLÜMANLAR İÇİN DE GEÇERLİ
ONA VERİLEN EMİRLER MÜSLÜMANLAR İÇİN DE GEÇERLİ

Kur'an-ı Kerim'de ayrıca Nuh'un oğlu için dua ettiği, ancak bunun kabul edilmediği belirtilir (Hûd, 42-43, 45-46; Tahrîm, 10). Tufan sona erince, "Ey Nûh! Sana ve seninle birlikte olanlara bizden selâm ve bereketle gemiden in ..." denilir (Hûd, 48). Allah'ın adını zikrettiği peygamberler Âdem'in ve Nuh ile beraber gemide taşınanların soyundan, İbrahim ile İsrail'in (Ya'kub) neslindendir (Meryem, 58); İsrâiloğulları da Nuh ile beraber gemide taşınanların soyundan gelmiştir (İsrâ, 3).

Ayrıca diğer peygamberler gibi Nuh'tan da söz alındığı (Ahzâb, 7), onun hidayete erdirildiği (En'âm, 84), ona verilen emirlerin Müslümanlar için de geçerli ve yürürlükte olduğu (Şûrâ, 13) bildirilir.

  • 11
  • 15
HZ. NUH KAÇ YIL YAŞADI?
HZ. NUH KAÇ YIL YAŞADI?

Kur'an'da Hz. Nuh'un yaşıyla ilgili olarak şu bilgi yer alır: "Andolsun ki biz Nuh'u kendi kavmine gönderdik de o 950 yıl onların arasında kaldı. Sonunda onlar zulümlerini sürdürürken tufan kendilerini yakalayıverdi. Fakat biz onu ve gemidekileri kurtardık ve bunu âlemlere bir ibret yaptık" (Ankebût, 14-15).

Bu ayetten anlaşıldığına göre Nuh 950 yıl kavmiyle birlikte yaşamış ancak bu sürenin onun bütün ömrünü veya peygamberlik süresinin tamamını mı yoksa tufana kadar olan safhasını mı içine aldığına işaret edilmemiştir.

  • 12
  • 15
PEYGAMBERLERİN EN UZUN ÖMÜRLÜSÜ HZ. NUH’TU
PEYGAMBERLERİN EN UZUN ÖMÜRLÜSÜ HZ. NUH’TU

Kur'an'da verilen bu rakamı Nuh'un bütün ömrü olarak kabul edenlere göre 40 yaşında peygamber olmuş, 890 yaşında iken tufan gerçekleşmiş, tufandan sonra 60 yıl daha yaşamıştır. Bu süreyi sadece tufan öncesi peygamberlik müddeti olarak düşünenlere göre ise Nuh'un yaşı bundan çok daha fazladır.

Bir rivayete göre peygamberler içinde en uzun ömürlüsü Nuh'tur; kendisine 350 yaşında vahiy gelmiş, 950 yıl kavmini davetle geçirmiş, dolayısıyla 1300 yıl yaşamıştır. Hz. Nuh'un kabrinin nerede olduğu bilinmemekte, çeşitli yerlerde ona nisbet edilen makam ve kabirler bulunmaktadır. Bir rivayete göre kabri Mekke'de Mescid-i Haram'da, Mültezem ile Makam-ı İbrahim arasında, diğer rivayetlere göre ise Kerek, Cizre veya Necef'tedir.

  • 13
  • 15
HZ. NUH ŞÜKREDEN VE SABIRLI BİR KULDU
HZ. NUH ŞÜKREDEN VE SABIRLI BİR KULDU

Kur'an-ı Kerim'e göre Hz. Nuh çok şükreden bir kuldu (İsrâ, 3); güçlükler karşısında gösterdiği sabır insanlara örnek olarak gösterilmiştir (Hûd, 49). Onun bir başka özelliği de kâfirlere karşı çok sert davranmasıdır.

Rivayete göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, Bedir Gazvesi'nden sonra esirlerin durumunu müzakere ettiği sırada Hz. Ebû Bekir onlara iyi davranılmasını, Hz. Ömer ise öldürülmelerini önermiştir. Bunun üzerine Resûlullah, Ebû Bekir'in Hz. İbrahim gibi olduğunu, zira onun, "Şimdi kim bana uyarsa o bendendir, kim de bana karşı gelirse artık sen gerçekten çok bağışlayan, pek esirgeyensin" diyerek (İbrâhîm, 36) kendisine inanmayanlara karşı yumuşak davrandığını belirtmiştir. Ömer'in ise Nûh gibi olduğunu zira onun da, "Rabbim, yeryüzünde kâfirlerden hiç kimseyi bırakma" diyerek (Nuh, 26) inkârcılara karşı sert davrandığını söylemiştir.

  • 14
  • 15
ONUN EMİN ELÇİLERDEN OLDUĞU KUR’AN’DA BELİRTİLMİŞTİR
ONUN EMİN ELÇİLERDEN OLDUĞU KUR’AN’DA BELİRTİLMİŞTİR

Kur'an'da Nuh mürsel (Şuarâ, 105), resul (Şuarâ, 107), apaçık uyarıcı (Zâriyât, 50), mübarek (Hûd, 48), muhsin (Sâffât, 80), mümin (Sâffât, 81), kul (Kamer, 9), şükreden (İsrâ, 3) gibi özelliklerle anılır.

Ayrıca kavimlerine gönderilmiş emin elçilerden olduğu belirtilen Nuh'un (Şuarâ, 107) "ashâbü'n-nevâmis"ten (şeriat sahibi) sayıldığı ifade edilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN