Arama

Hz. Nuh kimdir? Nuh Tufanı nasıl gerçekleşti?

Hz. Nuh, "ülü'l-azm" olarak isimlendirilen beş büyük peygamberden biridir. Tevhid inancını yaymak ve insanları doğru yola sevk etmek için peygamberlik görevi verilen Hz. Nuh, pek çok nebinin maruz kaldığı gibi kavmi tarafından inkar edildi. Uzun mücadeleler veren Hz. Nuh, kavminin putperestlikten vazgeçmediğini görünce inanmayanların cezalandırılması için Allah'a dua etti. Yüce Allah bu duayı kabul etti; kendisinin ve inananların kurtulacağını bildirerek bir gemi yapmasını istedi. Peki, Hz. Nuh kimdir? Nuh Tufanı nasıl gerçekleşti? Nuh hangi dinin peygamberidir? Hz. Nuh'un hayatı...

  • 14
  • 15
ONUN EMİN ELÇİLERDEN OLDUĞU KUR’AN’DA BELİRTİLMİŞTİR
ONUN EMİN ELÇİLERDEN OLDUĞU KUR’AN’DA BELİRTİLMİŞTİR

Kur'an'da Nuh mürsel (Şuarâ, 105), resul (Şuarâ, 107), apaçık uyarıcı (Zâriyât, 50), mübarek (Hûd, 48), muhsin (Sâffât, 80), mümin (Sâffât, 81), kul (Kamer, 9), şükreden (İsrâ, 3) gibi özelliklerle anılır.

Ayrıca kavimlerine gönderilmiş emin elçilerden olduğu belirtilen Nuh'un (Şuarâ, 107) "ashâbü'n-nevâmis"ten (şeriat sahibi) sayıldığı ifade edilmiştir.

  • 15
  • 15
‘ALLAH’IN KURTARDIĞI KİŞİ’ SIFATI İLE ANILDI
‘ALLAH’IN KURTARDIĞI KİŞİ’ SIFATI İLE ANILDI

Rivayete göre tufan esnasında Hz. Nuh, Ebûkubeys dağında bulunan Hz. Âdem'in naaşını alarak bir tabut içine koymuş, tufandan sonra tekrar yerine defnetmiştir. Nuh'un İdris'ten sonra gelen ilk peygamber olup marangozluk yaptığı da nakledilir.

Hz. Nuh'a ayrıca İslâm ve bilhassa Şiî geleneğinde "Neciyyullah" (Allah'ın kurtardığı kişi) sıfatı verilmiştir. Nuh'un ve kavminin tufan hadisesinden kurtarılmasına atıf yapan bu sıfat, Allah'ın inâyetiyle Firavun'un zulmünden kurtarılan Hz. Mûsâ için de kullanılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN