Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar
Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de "De ki; duanız (kulluğunuz) olmasa Rabbim size ne diye değer versin ." buyurarak insanın ancak bu yönelişiyle değer kazanabileceğini belirtir. Öyle ki Peygamber Efendimiz "Dua, ibadetin özüdür ." olarak buyurur. Alemlere rahmet olarak gönderilen Resulallah, dünya ve ahiret hayatı ile ilgili birçok konuda yüce Allah'a dua etti. İşte, Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar...
Giriş Tarihi: 27.02.2020
15:20
Güncelleme Tarihi: 18.02.2021
09:52
Okunuşu : "Allâhümmenfe'nî bimâ 'allemtenî ve 'allimnî mâ yenfe'unî verzügnî 'ılmen tenfe'unî bihî."
Anlamı : "Allah'ım! Bana öğrettiğin şeyleri hakkımda faydalı eyle, bana fayda verecek şeyleri öğret, beni, bana fayda verecek ilim ile nasiplendir."
(Hâkim, De'avât, No: 1879, I, 510)
Okunuşu : "Allâhümmenfe'nî bi-mâ 'allemtenî ve 'allimnî mâ yenfe'unî ve zidnî 'ılmâ. Elhamdülillâhi 'alâ külli hâl. Ve e'ûzü billâhi min hâli ehlinnâr."
Anlamı : "Allah'ım! Bana öğrettiğin ilim ile beni faydalandır, bana fayda verecek ilmi bana öğret ve benim ilmimi artır. Her hâl üzere Allah'a hamd olsun. Cehennem ehlinin hâlinden Allah'a sığınırım."
(Tirmizî, De'avât, 130; İbn Ebî Şeybe, Dua, 42, No: 29384)
Peygamberimiz, yüce Allah'tan kendisine çok, faydalı ve yararlı ilim vermesini talep etmektedir. Peygamberimiz faydasız ilimden Allah'a sığınmıştır.
Okunuşu : "Allâhümme innâ nes'elüke mûcibâti rahmetike ve 'azâime meğfiratike ves-selâmete min külli ismin vel-ğanîmete min külli birrivvel-fevze bil-cenneti ven-necâte bi-avnike minennâr."
Anlamı : "Allah'ım! Rahmetinin gereklerini, mağfiretinin sürekliliğini, her türlü günahtan uzak ve salim olmayı, her türlü iyilik ve nimetleri, cennete girerek felaha ermeyi, yardımınla cehennem ateşinden kurtulmayı istiyorum."
(Hâkim, De'avât, No: 1925)
Bu dua örneği dünyevî ve uhrevî bütün güzellikleri içermektedir. Peygamberimizin dile getirdiği bu duadaki isteklerin yerine gelmesi için insanın fiilî olarak çaba göstermesi ve Allah'ın yardımını talep etmesi gerekir. Allah'ın rahmetini, mağfiretini, nimetlerini ve cennetini elde edebilmek ve cehennemden uzak kalabilmek için mutlaka dinin gerektirdiği görevlerin yapılması gerekir.
Okunuşu : "Allâhümmekfinî bi-halâlike 'an harâmike ve eğninî bi fadlike 'ammen sivâke."
Anlamı : "Allah'ım! Helâl olan nimetlerinle yetinmemi, haramlardan müstağni olmamı ihsan eyle, fazlı kereminle beni Senden başkasına muhtaç eyleme."
(Hâkim, De'avât, No: 1973)
Peygamber Efendimiz, bu dua ile rızkın helâl yollardan kazanılmasına ve rızkı verenin Allah olduğuna da işaret edilmektedir.
Okunuşu : "Allâhümme fâlikal-'ısbâhı ve câ'ılelleyli sekenen veş-şemse vel-kamera husbânen 'ıkdı 'annid-deyne ve ağninî minel-fakri ve emti'nî bi-sem'î ve besarî ve kuvvetî fî sebîlike."
Anlamı : "Sabahın aydınlığını var eden, geceyi dinlenme vakti yapan, güneşi ve ayı hesap vasıtası yapan Allah'ım! Bana borçlarımı ödemeyi ihsan eyle, benden fakirliği gider, kulağımı, gözümü ve kuvvetimi Senin yolunda kullanmayı nasip eyle."
(Malik, Dua, No: 495)
Bu dualarında Peygamberimiz (sav), yüce Allah'tan helalinden rızık elde edebilmeyi, haram rızıktan uzak kalabilmeyi, bu konuda hiç kimseye muhtaç etmemesini, fakirlikten korumasını, borçlarını ödemede kolaylık vermesini istemektedir.