Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar
Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de "De ki; duanız (kulluğunuz) olmasa Rabbim size ne diye değer versin ." buyurarak insanın ancak bu yönelişiyle değer kazanabileceğini belirtir. Öyle ki Peygamber Efendimiz "Dua, ibadetin özüdür ." olarak buyurur. Alemlere rahmet olarak gönderilen Resulallah, dünya ve ahiret hayatı ile ilgili birçok konuda yüce Allah'a dua etti. İşte, Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar...
Giriş Tarihi: 27.02.2020
15:20
Güncelleme Tarihi: 18.02.2021
09:52
Okunuşu : "Allâhümme ahsin 'âkıbetenâ fil-umûri küllihâ ve ecirnâ min hızyid-dünyâ ve 'azâbil-âhırati."
Anlamı : "Allah'ım! Bütün işlerimin sonucunu güzel eyle, beni dünyada rezil olmaktan ve ahiret azabından koru."
(İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 949; el-Heysemî, Ed'ıye, 33, No: 17390)
Peygamberimiz (sav) bu duasında, işlerini en iyi bir şekilde yapabilmeyi ve dünya ve ahirette sonunun hüsran olmamasını yüce Allah'tan istemektedir. Dolayısıyla müminlerin de bütün işlerini ihsan mertebesinde en güzel biçimde yapmaları, başarısızlığa ve hüsrana sebep olabilecek eylem ve davranışlardan uzak olmaları ve bu konuda Allah'tan yardım istemeleri gerektiğine işaret etmektedir.
İSLAM'A GÖRE AİLE HAYATI NASIL OLMALIDIR?
Okunuşu : "Allâhümme innî es'elüke f 'ilel-hayrâti ve terkel-münkerâti ve hubbel-mesâkîni."
Anlamı : "Allah'ım! Senden hayırlı olan işleri yapmayı, aklın ve dinin çirkin gördüğü şeyleri terk etmeyi ve fakirlerin sevgisini istiyorum."
(Mâlik, Dua, No:508)
Peygamberimiz bu duasında hayırlı işleri yapabilmeyi, kötü, dünya veya ahirette zararı olacak, Allah'ın ve akl-ı selimin razı olmadığı işlerden uzak olmayı ve fakirlere karşı duyarlı olabilmeyi istemektedir.
VIDEO
Okunuşu : "Allâhümme e'ınnî 'alâ zikrike ve şükrike ve husni 'ıbâdetike."
Anlamı : "Allah'ım! Seni zikretmek, nimetlerine şükretmek ve sana en güzel biçimde ibadet etmek konusunda bana yardım eyle." diye dua etmelerini söylemiştir.
(İbn Huzeyme, Dua, No:751; Hâkim, No: 1838, I, 499; İbn Ebî Şeybe, Dua, 42, No: 29391)
Peygamberimiz (sav), müminlerin yüce Allah'tan üç şeyi talep etmelerini istemektedir: Allah'ı zikir, nimetlere şükür ve ibadetleri en güzel biçimde yapabilme. Bu üç şeyi yapabilen Müslüman, Allah'a karşı kulluk görevini yapmış olur. İşte Peygamberimiz (sav), Müslümanlardan bu konuda Allah'tan yardım istenmesini ve bu duanın sürekli yapılmasını tavsiye etmektedir.
Okunuşu : "Allâhümmenfe'nî bimâ 'allemtenî ve 'allimnî mâ yenfe'unî verzügnî 'ılmen tenfe'unî bihî."
Anlamı : "Allah'ım! Bana öğrettiğin şeyleri hakkımda faydalı eyle, bana fayda verecek şeyleri öğret, beni, bana fayda verecek ilim ile nasiplendir."
(Hâkim, De'avât, No: 1879, I, 510)
Okunuşu : "Allâhümmenfe'nî bi-mâ 'allemtenî ve 'allimnî mâ yenfe'unî ve zidnî 'ılmâ. Elhamdülillâhi 'alâ külli hâl. Ve e'ûzü billâhi min hâli ehlinnâr."
Anlamı : "Allah'ım! Bana öğrettiğin ilim ile beni faydalandır, bana fayda verecek ilmi bana öğret ve benim ilmimi artır. Her hâl üzere Allah'a hamd olsun. Cehennem ehlinin hâlinden Allah'a sığınırım."
(Tirmizî, De'avât, 130; İbn Ebî Şeybe, Dua, 42, No: 29384)
Peygamberimiz, yüce Allah'tan kendisine çok, faydalı ve yararlı ilim vermesini talep etmektedir. Peygamberimiz faydasız ilimden Allah'a sığınmıştır.