Arama

Hz. Peygamber’in katibi Halid bin Said kimdir?

Halid bin Said'in besmeleyi kaleme alan ilk sahabe olduğunu biliyor muydunuz? Hz. Peygamber'in (sav) katibi Halid bin Said, İslam ile şereflenen ilk Müslümanlardandı. İslam'ın tanınmış düşmanlarından olan babasının eziyet ve işkencelerine maruz kaldı. Resulullah'ın (sav) yanından hiç ayrılmayan sahabe, vahiy katipliği de yaptı. Peki, Halid bin Said nasıl Müslüman oldu ve ne tür işkencelere maruz kaldı?

  • 7
  • 11
BESMELEYİ İLK YAZAN SAHABE
BESMELEYİ İLK YAZAN SAHABE

Habeşistan'dan kardeşi Amr, Cafer b. Ebu Talib ve diğer Müslümanlarla birlikte 628 yılında Medine'ye döndü. Resulullah'ın (sav) Hayber'in fethiyle meşgul olduğunu öğrenince Hayber'e gitti. Ömrü boyunca Peygamber Efendimizin (sav) yanında olan Halid bin Said, daha sonra Hz. Peygamber (sav) ile birlikte Umretü'l-kaza'da, Mekke'nin fethine katıldı.

Halid bin Said, besmeleyi ilk yazan sahabeydi. Öyle ki, Peygamber Efendimize (sav) nazil olan ilk ayetlerin yanında, Habeşistan'a hicret edene kadar onun vahiy katipliğini yaptı. Halid bin Said, Peygamber Efendimizin (sav) bazı fermanlarını da kaleme aldı. Resulullah'ın (sav) Yemen hükümdarına verdiği Emannâme'nin metnini ve diğer birçok anlaşma metinlerini de Hz. Halid kaleme aldı.

Besmelenin sırrı ve faziletleri nelerdir?

Peygamber Efendimiz (sav), Mekke fethinden sonra henüz Müslüman olmayan kabilelere askerî birlikler göndermeye başlayınca Halid Bin Said'i 300 kişiyle birlikte Urene taraflarına gönderdi.

631 yılında Medine'ye gelerek İslam'ı kabul eden Yemen'in Murad kabilesi geri dönerken Peygamber Efendimiz (sav) onunla birlikte gitmek üzere Halid'i Yemen'e zekât tahsildarı olarak görevlendirdi.

  • 9
  • 11
PEYGAMBERİMİZİN MEKTUPLARINI YAZDI
PEYGAMBERİMİZİN MEKTUPLARINI YAZDI

Peygamber Efendimizin (sav) mektuplarını yazan Halid bin Said, yüzüğü ve mührüne "Muhammed Resûlullah" yazdırdı.

Ömrü savaşlarda gelen sahabe, Peygamber Efendimizin (sav) katibi olmasına rağmen rivayet ettiği hadis bulunmaz.

  • 10
  • 11

Halid ve Amr, diğer kardeşleri Eban ile birlikte hem Resûlullah hem Hz. Ebu Bekir devrinde önemli hizmetler yaptılar. Hz. Peygamber (sav) Amr'ı Hayber, Tebük, Fedek ve Vâdilkurâ gibi yerlere zekât tahsildarı, Ebân'ı da Bahreyn'e vali tayin etti.

Peygamber Efendimizin (sav) vefatını haber alan kardeşler, Medine'ye döndüler ve Resulullah'tan (sav) sonra artık bir başkasının memuriyetini kabul etmeyeceklerini bildirdiler. Halid ile Ebân ancak Benî Hâşim'in biatından sonra Hz. Ebu Bekir'e biat ettiler.

  • 11
  • 11

Hz. Ebu Bekir devrinde yapılan Suriye savaşlarına katılan Halid, bölgenin doğu taraflarına gönderilen orduyu kumanda etti. Bizanslılara karşı yapılan Ecnâdeyn Savaşı'nda şehit düştüğü söylenen Halid'in o sıralarda elli yaşlarında olduğu kaydedilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN