Hz. Süleyman'a verilen mucizeler nelerdir? Hz. Süleyman kıssası ve hayatı...
Hz. Süleyman, adı Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamberlerdendir. Ayet-i kerimelerde Allah katında büyük değeri ve güzel yeri olduğu bildirilir. Yüce Allah'ın kendisine birçok mucize ihsan ettiği Hz. Süleyman, cinler, kuşlar, rüzgârlar, evcil ve yabani hayvanlara hükmederdi. Peki, Hz. Süleyman'ın mucizeleri nelerdir? Hz. Süleyman kimin oğlu? Hz. Süleyman nasıl öldü? Hz. Süleyman ve Belkıs kıssası…
Giriş Tarihi: 20.03.2021
11:21
Güncelleme Tarihi: 06.07.2021
13:12
📌Neml suresinin 16. ayet-i kerimesinde, Hz. Süleyman'ın babası Hz. Davud'a varis olduğu bildirilir. Bununla ilim, hikmet, peygamberlik ve hükümdarlık konularında mirasçı olduğu anlaşılmalıdır.
➡ 9. yüzyılın önemli müfessirlerinden Sa'lebi, Hz. Süleyman'ın on iki ya da on üç yaşlarında tahta geçtiği ve bütün dünyaya hâkim olduğu belirtir. Aynı zamanda dünyanın ikisi mümin, ikisi kâfir dört kişinin egemenliğinde bulunduğunu, müminlerin Süleyman ve Zülkarneyn, kâfirlerin Nemrud ve Buhtunnasr olduğu rivayet eder.
📚 Sa'lebi kimdir?
Sa'lebi, 9. yüzyılın önemli müfessirler ve dilcilerindedir. Tefsiri, mukrî ve hâfız gibi sıfatlarla anılması onun Kur'an ilimlerine olan hâkimiyetini gösterir.
🎥 Fikriyat TV'de yer alan Kur'an-ı Kerim okumaları için tıklayın
HZ. SÜLEYMAN'IN MESCİD-İ AKSA'YI İNŞA ETMESİ
📌Hz. Davud, Cenab-ı Hakk'ın emriyle Beytülmakdis'i inşa etmeye başlasa da ömrü yetmedi. Vefatı esnasında Mescid-i Aksa'nın yapılmasını vasiyet etti.
➡ Hz. Süleyman, Kudüs'ün çevresine enli, uzun, beyaz taşlarla hisar inşa ettirdikten sonra, hükümdarlığının dördüncü yılında Beytülmakdis'i yapmaya başladı.
➡ Süleyman aleyhisselam, Mescid-i Aksa için yerdeki madenlerden altın, gümüş ve yakut; denizden de inciler çıkarttırdı. Kestirdiği türlü taşları, ustalara yontturdu. Çam ve servi ağaçları getirtti. Ağaçlardan, biçilen tahtaları, sıra sıra dizdirdi. Toplanan cevherleri düzelttirdi ve süsletti. Mescidin duvarlarını beyaz, sarı ve yeşil taşlarla ördürdü. Direğini hâlis, billur taştan yaptırdı. (Peygamberler Tarihi, Asım Köksal)
➡ Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulur: "Hz. Süleyman, Beytülmakdis'i binâ ettiği zaman, Allah'tan kendisine üç imtiyaz vermesini istedi. İlâhî hükme muvâfık düşecek hüküm (verme melekesi) talep etti; bu ona verildi. Kendisinden sonra kimseye verilmeyecek bir saltanat talep etti; bu da ona verildi. Mescidin inşaatını bitirdikten sonra, bu mescide sırf namaz kılmak için gelenlerin, oradan çıkarken, annelerinden doğdukları gündeki gibi bütün günahları affedilmiş olarak çıkmalarını istedi; bu duası da kabul edildi." (Nesâî, Mesâcid, 6; İbn-i Mâce, İkâme-tü's-Salât, 196/1408)
📘 Fikriyat e-kitap uygulamasında yer alan Riyazü's Salihin'i okumak için tıklayın
HZ. SÜLEYMAN'IN MUCİZELERİ
"Süleyman, Davud'un yerine geçti. Dedi ki: Ey insanlar! Bize kuş dili öğretildi ve bize her şeyden gerektiği kadar verildi. Doğrusu bu apaçık bir lütuftur." (Neml suresi, 16. ayet)
📌Yüce Allah, Hz. Süleyman'a verdiği hikmetler arasında cinler, insanlar, kuşlar, rüzgârlar, evcil ve yabani hayvanlara hükmedebilmek vardı.
➡ Cenab-ı Hakk, Hz. Süleyman'a kuş dilini öğretti. Kuşların ses ve hareketleriyle ifade ettiklerini anlamasının yanı sıra o duyguları idare eden ilâhî yasaları da biliyordu . Böylelikle öttüklerinde Allah'ı tesbih ve tazim ettiklerini anlıyordu. Diyanet'in Kur'an Yolu Tefsiri'nde belirtildiğine göre Hz. Süleyman, kuşları idaresi altına alarak kendine has teşkilâtıyla ordusunda hizmette de kullanıyordu.
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Neml suresini okumak için tıklayın
HZ. SÜLEYMAN'IN KARINCA KISSASI
📌Hz. Süleyman'a başka hayvanların dili de öğretildi. Bunlardan biri de karıncaydı. Neml suresinde Hz. Süleyman'ın karınca kıssası şu şekilde anlatılır:
➡ "Bir zaman cinlerden, insanlardan ve kuşlardan oluşan orduları Süleyman'ın emrinde toplanmış, birlikte sevk ve idare ediliyordu. Nihayet karınca vadisine geldiklerinde, bir karınca şöyle dedi: "Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin; aman, Süleyman ve ordusu farkına varmadan sizi ezmesin!" Onun bu sözünden dolayı Süleyman neşeyle gülümsedi ve "Ey Rabbim!" dedi, "Gerek bana gerekse anne babama verdiğin nimete şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya beni muvaffak kıl. Rahmetinle beni iyi kullarının arasına kat!" (Neml suresi, 17-19'uncu ayetler)
🎧 Osman Şahin'in sesinden Neml suresinin 17-19'uncu ayetlerini dinlemek için tıklayın
📌Hz. Süleyman'ın emrine verilen kuşlardan biri hüdhüddür.
➡ Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra İslami kaynaklarda da hüdhüd hakkında bilgiler yer alır. Bunlara göre Hz. Süleyman Beytülmakdis'in yapımını tamamladıktan sonra insan, cin, şeytan, kuş ve vahşi hayvanlardan bir ordu toplayarak önce Mescid-i Haram'a, oradan da Yemen'e gitmek üzere yola çıkar. San'a'ya vardığında bir yerde konaklar. Bu arada su sıkıntısı baş gösterir. Toprağın altındaki suyu görebilme gücüne sahip olan, bu sebeple de Hz. Süleyman'a rehberlik eden hüdhüd aranır fakat bulunamaz. Daha sonra olaylar Neml suresinde belirtildiği şekilde gelişir.
➡ İbn Abbas'tan rivayet edildiğine göre hüdhüd, Peygamber Efendimizin öldürülmesini yasakladığı hayvanlardan biridir. "Rasulullah, dört hayvanın karınca, arı, hüdhüd (çavuşkuşu/ibibik) kuşu ve surad (göçeğen/ağaçkakan) kuşunun öldürülmesini yasaklamıştır." (Ebû Dâvud, "Edeb", 176; İbn Mâce, "Sayd", 10; Dârimî, "Edâhî, 26)
➡ Hüdhüdle ilgili yasaklamanın nedeni ise Hz. Süleyman'a su bulması ve elçilik görevi yapmasıydı.
📚 İbn Abbas kimdir?
Peygamber Efendimizin amcasının oğlu olan Abdullah bin Abbas, aynı zamanda İbn Abbas olarak da bilinir. Tefsir ve fıkıh ilimlerinin kurucularından biri olarak kabul edilir.
📘 Hz. Süleyman'ın habercisi hüdhüd