🔸 Peygamber Efendimiz (sav) ibadetlerde ölçülü olmayı ve amellerde devamlılığın sağlanmasını öğütlemiştir.
"Gücünüzün yettiğini yapın. Allah'a yemin ederim ki siz usanırsınız da Allah usanmaz. Allah'ın en sevdiği ibadet, kişinin az da olsa devamlı yaptığı ibadettir."
Buhârî, Îmân, 32; Müslim, Müsâfirîn, 221
🔸 Belirli ölçülerde ancak devamlı olarak yapılan ibadetlerin feyzini anlatmış; aşırıya kaçılan ibadetlerin nefse ağır gelebileceğini ifade etmiştir.
🔸 Aşırıya kaçılan ibadetlerde devamlılığın sağlanamayacağını, ibadetleri terk etmenin doğru olmadığını vurgulamıştır.
"Din kolaydır. İbadet ve taatta kendisini zorlayan kimse, dine yenik düşer. Şu hâlde aşırıya kaçmayın; orta yolu tutun ve (salih amellerden alacağınız mükâfattan ötürü) sevinin. İbadet için sabah, akşam ve gecenin serin vaktinden istifade edin."
Buhârî, Îmân, 29
"Aşırıya kaçmayın. Orta yolu tutun. Sabahleyin, sabahla akşam arasında ve geceleyin ibadete vakit ayırın. Orta yolu tutun ki, maksada erişesiniz."
Buhârî, Rikâk, 18
🔸 Allah'ın kullarına kolaylık sağladığı, onlara sıkıntı vermek istemediği ve bu minvalde ibadetlerde ölçülülük ve devamlılığın esas olduğu hadis-i şeriflerde zikredilen hususlardandır.
"Allah'a yemin ederim ki, Allah'tan en çok korkanınız ve ona karşı gelmekten en çok sakınanınız benim. Böyle olduğu hâlde ben bazen oruç tutuyor, bazen de tutmuyorum. Hem namaz kılıyorum hem de uyuyorum ve kadınlarla evleniyorum. Benim sünnetimden yüz çeviren, benden değildir."
Buhârî, Nikâh, 1; Müslim, Nikâh, 5
📌 İbadetlerde ölçülü olmaya ve amellerde devamlılığa dair ayet ve hadisler