Arama

İbadetin önemi ile ilgili ayetler

İbadet, Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığımızı gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleridir. İnsanoğlu olarak her birimizin yaratılış gayesi Yüce Rabbimize kulluk ve ibadet etmek; Cenab-ı Hakk'ın rızasını kazandıracak salih ameller işlemektir. Bu amaçla fert ve toplum yararına gerçekleştirilen her olumlu davranış dini ve manevi bir anlam kazanır. Peki ibadet nedir? İbadetin önemi nedir? İbadetin önemi hakkında Kur'an-ı Kerim bize ne öğütlemiştir?

  • 6
  • 15
Furkân Suresi - 77. Ayet
Furkân Suresi - 77. Ayet

◾ De ki: "Kulluğunuz ve niyazınız olmasa Allah size ne diye değer versin! (Ey inkârcılar!) Siz O'nun dinini yalan saydığınız için bunun günahı artık yakanızı bırakmayacak!"

Furkân Suresi - 77 . Ayet

Furkân Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌 Sûrenin son cümlesi, özel olarak Allah'ı bırakıp elleriyle yaptıkları düzmece tanrılara tapanlara; genelde ise yukarıda belirtilen gerçek dindarlıktan uzak, nefsânî tutkularını veya çeşitli fâni varlıkları, nesneleri, makam ve mevkileri Allah'a kul olmanın üstünde tutanlara, Allah'ı bırakıp onlara kul olanlara yönelik veciz bir uyarıdır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Hz. Ömer'in (RA) halifelik döneminde yaptığı yenilikler için tıklayın

  • 7
  • 15
A'râf Suresi – 29. Ayet
A’râf Suresi – 29. Ayet

◾De ki: "Rabbim adaleti emretti. Her secde ettiğinizde yüzlerinizi O'na çevirin, kendisine içten bir inanç ve bağlılıkla O'na yalvarın! İlkin sizi yarattığı gibi (yine O'na) döneceksiniz."

A'râf Suresi – 29. Ayet

A'râf Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌 Bir önceki âyette kendi yanlış inanç ve uygulamaları, bâtıl gelenekleri hakkında "Allah bize bunu emretti" diyenler ve böylece "Allah hakkında bilgisizce konuşanlar" kınanmıştı. Çünkü o türlü geleneklere uymak gibi onları Allah'ın emri saymak da yanlış ve haksız bir tutumdur.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Tefekkür etmek ne demek? Öğrenmek için tıklayın

  • 8
  • 15
Hûd Suresi - 123. Ayet
Hûd Suresi - 123. Ayet

◾ "Göklerin ve yerin gizlisi (gaybı) yalnız Allah'a aittir. Her iş O'na döndürülür. Öyleyse O'na kulluk et ve O'na güvenip dayan! Rabbin yapmakta olduklarınızdan habersiz değildir."

Hûd Suresi - 123 . Ayet

Hûd Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌Göklerde ve yerde gerek Hz. Peygamber'in gerekse diğer insanların bilmedikleri gizli gerçekleri (gayb) sadece Allah bilir. Zira buralarda olup biten her şeyi O yaratmaktadır, yarattığından habersiz olması mümkün değildir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Hz. Ali'nin (RA) nasihatlerini okumak için tıklayın

  • 9
  • 15
Hûd Suresi – 2. Ayet
Hûd Suresi – 2. Ayet

◾ Allah'tan başkasına ibadet etmeyin. -Kuşkusuz ben de O'nun tarafından size gönderilmiş bir uyarıcı ve müjdeleyiciyim.-

Hûd Suresi – 2. Ayet

Hûd Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌 İlk âyette kitapta açıklanmış olduğu haber verilen konuların bu âyetlerde yüce Allah'ın emriyle Hz. Peygamber tarafından insanlığa tebliğ edilmiş olduğu bildirilmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Ahde vefa ile ilgili ayetleri okumak için tıklayın

  • 10
  • 15
Tevbe Suresi – 31. Ayet
Tevbe Suresi – 31. Ayet

◾ Allah'ı bırakıp da din âlimlerini, rahiplerini, özellikle Meryem oğlu Mesîh'i rab edindiler. Oysa tek bir Tanrı'ya kulluk etmekle emrolunmuşlardı. O'ndan başka tanrı yoktur; O yüceler yücesidir, onların yakıştırdıkları eş ve ortaklardan bütünüyle uzaktır.

Tevbe Suresi – 31. Ayet

Tevbe Suresi okumak ve dinlemek için tıklayın

📌 Burada yahudi ve hıristiyanların Allah'ı bırakıp da insanları rab edinmeleri eleştirilmektedir. Yahudiler bakımından bu kimseler onların din bilginleridir (yahudi din âlimleri hakkında kullanılan "ahbâr" kelimesinin açıklaması için bk. Mâide 5/44). Hıristiyanlar bakımından ise bu kimseler onların rahipleri ve özellikle Hz. Îsâ'dır. Âl-i İmrân (3/64, 80) ve Yûsuf (12/39) sûrelerinde olduğu gibi burada da hem "ulûhiyyet birliği" hem de "rubûbiyyet birliği", yani Tanrı ve rab olarak tek bir varlığa inanıp bağlanmanın kaçınılmazlığı üzerinde durulmaktadır (bk. Âl-i İmrân 3/64).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN