Arama

İnsana yüklenen ilahi emanet: Varlık

İnsanoğlu dünyaya belirli bir amaç uğrunda gelmiştir. Mevlâna'ya göre insanın dünyadaki varoluş gayesi; ona yüklenen İlahî emaneti yerine getirmektir. Emanet ise insana yüklenen teklif ve sorumluluktur. Dünyaya geliş amacımızı bilmek ibadetlerimizi şekillendirir. Yaşam, varlık ve ölüm bilinci bizlere dünyayı daha anlamlı yaşama şuuru kazandırır.

🔸 Hayat ve hazine kavramlarını birlikte düşünmemiz gerektiğini anlatan Prof. Dr. Ekrem Demirli, varlığı şu sözlerle tasvir etti:

"Düşünmeye kendimizle ilgili kaygılardan hareketle başlarız. Varlık hayat ve hazine arasındaki ilişkiyi kurmamız lazım. Hayat, nefes almamız, yaşamımız bir hazinedir. Hayatı ve varlığı bir iyilik olarak düşünmek gerekir. Din var ise bir insan yaşıyor olmalıdır. Varlığın kendisi iyiliktir Allah (cc) ise mutlak iyidir. En gizli hazine insanın kendisidir. Yaşadığımız hayat da bir hazinedir. Allah'a iman etmek hayattan yana olmak demektir. "

Niçin Varız: Varlığımızı Bir Gaye İçinde Düşünmek

🔸 Ekrem Demirli çokça tartışılan ve üzerine düşünülen iki kavram olan varlık ve hayır kavramlarına değinerek meseleye farklı cephelerden pencere açtı. Ekrem Demirli,

"Bizim kullar olarak dinini hayattan yana olan yönünü güçlendirmemiz gerekir. Din var ise bir insan yaşıyor olmalıdır. İnsan hayattan yana olmalıdır. Ayette "Bir insanın ölümü bütün insanların ölümü gibidir" diyor. Bu ayetle ilişkimiz dini ahlakla ilişkimizi belirleyecek bir ölçüdür. Tersini düşünelim bir insana hayat vermek tüm insanlara hayat vermek gibidir. Varlık iyi ve hayır olduğu için insanın hayatta kalması amaç haline geldi. sözleri ile kavramları izah etti.

🔸 İnsanın yaratılış amacıyla ilgili Allah'ın (CC) bir muradı olduğunu program içerisinde vurgulayan Ekrem Demirli, şu ifadeleri kullandı:

"Allah'ın (cc) insanı yaratmakla iki muradı var. Birisi bizden muradı birisi bizimle muradı. Allah'ın bizden muradı bize karşı buyurduğu yasaklar ve emirlere uymamızdır. Yaşamdan yana olan insanın enaniyeti üstlenebilmesi lazım"

🔸 Müslümanların ibadeti bir teşekkür olarak görmesi gerektiğini söyleyen Ekrem Demirli varlığımıza kaşrı Allah'a şükretmemiz gerektiğini,

"İbn Ataullah el-İskenderi gibi düşünmek aklımızı büyütecektir. İbadet aslında bir teşekkürdür der. Allah bizi yarattı biz bunu fark ettik ve teşekkür ettik. Sabah kalkıyoruz Allah bize bir varlık vermiş buna teşekkür ediyoruz. İbadetle yatırım yapmıyoruz teşekkür ediyoruz" cümleleri ile ifade etti.

  • 10
  • 10

🔸 İnsanın yaratılış gayesini anlaması nasıl yaratıldığını ve Allah'ı (CC) bilmesinden geçmektedir. Yaratılan her varlık, evrende bir yer işgal eder. Her yer işgal eden varlığın mutlaka bir amacı vardır. Allah Teâlâ, kâinattaki bütün varlıkları bir hikmet ve nizam ile yaratmıştır. Her şeyin bir hikmeti, yaratılış amacı ve gerçeği vardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN