Arama

İslam alimlerinin dünya bilimi alanında yaptıkları çalışmalar

İslam uygarlığında, coğrafyadan değerli taşlara kadar doğal bilimler üzerine heyecan verici fikirler geliştirildi. Bu nedenle günümüzdeki pek çok bilim dalı, bin yıl önceki düşüncelerin ürünüdür. İslam uygarlığı sınırlarının büyük olması, bilim insanlarına çalışmak için oldukça geniş bir coğrafi alan sağlıyordu. Öyle ki, Malay adaları gibi en uzak noktalardan bile mineraller, bitkiler ve hayvanlar hakkında bilgiler toplanabiliyordu. İslam alimlerinin dünya bilimi hakkında asırlar öncesinde yaptıkları çalışmaları derledik.

  • 6
  • 18
El-Kindi
El-Kindi

Gökyüzünün neden mavi olduğuna dair ilk açıklamalardan biri El-Kindi tarafından dokuzuncu yüzyılda yazıldı. Risale fi'l-İlleti'i-Levni'l-Lazeverdi adlı eserinde, gökyüzünün doğal olarak kendiliğinden mavi olmayacağının, engin sular ve denizlerin mavi oluşunun ve gökyüzünün maviliğinin sebebini, su ve havadaki zerrecikler vasıtasıyla ışık kırılmaları ve akisleri ile açıklamıştır. El-Kindi, kısmen de olsa haklıydı. Gökyüzü gerçekten mavi değildir, bu sadece ışığın atmosferdeki hareketinin sonucu ortaya çıkan renktir.

Şifre kırma geleneğinin mucidi El-Kindî ve kriptografi teknikleri

  • 7
  • 18
İbnü’l Heysem
İbnü’l Heysem

Başka bir yerbilim öncüsü olan İbnü'l Heysem ise, Nil Nehri boyunca sel baskınlarını kontrol edebilecek bir yöntem araştırmıştır. Bu yöntem, bin yıl sonra, günümüzün Mısır'ında güçlü Asvan Barajı'nın kurulmasıyla gerçekleşmiştir. Görüş hakkında ayrıntılı bir teorinin ortaya çıkmasına İbnü'l Heysem'in ışık huzmeleri ile yaptığı deneyler yol açmıştır.

Dünyanın ilk gerçek bilim adamı: İbnü'l Heysem

Diğer bilim insanları, gökkuşağının oluşma nedeninin yağmur damlalarından yansıyan güneş ışığının kırılmasından dolayı olduğunu onun gözlemleri sayesinde anlamışlardır. Ay ufukta iken, neden gökyüzünde olduğundan daha büyük görünür? İbnü'l Heysem bunun nedeninin beynimizin bize oynadığı bir oyun olduğunu öne sürmüştür.

  • 9
  • 18
Diğer Müslüman alimler
Diğer Müslüman alimler

Kemaleddin Farisi adlı âlim, gökkuşaklarının nasıl oluştuğunu çözmek için su dolu cam küre ile deneyler yapmıştır. On dördüncü asırda İran'da yetişen büyük matematik ve fizik bilgini Kemaleddin el-Farisi, zamanın büyük din ve fen âlimlerinden Kutbeddin Şirazi'nin öğrencisiydi. Fiziğin temel konularından biri olan optik sahasındaki başarılı çalışmalarıyla tanındı. Gökkuşağının teşekkülünü izah etti.

Gökkuşağı oluşumunu izah eden matematik alimi Kemaleddin Farisi kimdir?

  • 10
  • 18

Dokuzuncu yüzyılın başlarında, astronom Batlamyus'un bulguları üstünde çalışan İslam uygarlığındaki insanlar, dünya ile ilgili oldukça hassas ölçümler yapmışlardır.

Dokuzuncu yüzyıl halifesi Al-Ma'mun, dünyanın çevresini hesaplamak için bir grup Müslüman gök bilimciyi işe almıştır.

Halife Memun'un çağının ötesine ulaşan astronomi çalışmaları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN