İslam tarihindeki büyük gizem
İslam tarihindeki ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlılar yapıtları ile yeni bir türe öncülük ettiler. Bugün Bişkek'in güneyinde bulunan eski Balasagun şehrinden geriye kalan Burana Kulesi de şüphesiz bu yapıtların önde gelenlerinden. Hem gözetleme hem de ezan okumak için kullanılan ve 46 metre olarak inşa ettirilen kule zaman içerisinde 24 metreye düştü. Peki, bu olayın arkasındaki gizem neydi?
Giriş Tarihi: 27.05.2022
21:31
Güncelleme Tarihi: 19.11.2024
08:56
◾ Karahanlı devleti nin Orta Asya'da kurduğu diğer mevcut minarelerin mimarisine kıyasla Burana Kulesi'nin, hepsinden önce inşa edildiği düşünülüyor.
◾ Ülkenin kültürel mirası kule, devletin koruması altında tutuluyor ve UNESCO'nun Dünya Somut Kültürel Miras Listesi 'nde yer alıyor.
İslam devletlerinde saray ve hükümdarlara hizmet eden görevliler
◾ Kulenin çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan ev ve iş aletleri, 4 türbe ve hamam kalıntıları, taş değirmenleri ve balbal taşları, Burana Kulesi Ulusal Arkeoloji ve Mimari Kompleksi 'nde sergileniyor.
◾ Tarihi kule hem minare hem de gözetleme kulesi olarak işlev gördü
Türk konukseverliğinin simgesi: Kervansaraylar
◾ 11. yüzyılın başında balçıktan pişirilmiş ince tuğladan kurulan ve yine tuğla malzemeleriyle süslenen Burana Kulesi 1927-1928 ve 1970-1974 yıllarında iki defa restore edildi.
Tarihin seyrini değiştiren savaş: Dandanakan
◾ Kompleks Burana Kulesi 'nin yer aldığı alana 1976 yılında kuruldu. Kule yerli ve yabancı turistlerden ve ziyaretçilerden yoğun ilgi görmeye devam ediyor.
◾ Kulenin yer aldığı tarihi Balasagun şehri klasiklerimizden olan Kutadgu Bilig'in yazarı Ulu Yusuf Has Hacib 'in doğduğu ve bu eğitim gördüğü şehir.
Sultan Alparslan
◾ Komplekste sergilenen tarihi yapılar İslam tarihi açısından çok önemli. Kazı çalışmaları ile Balasagun şehrine ait çıkacak gizemli arkeolojik bulgular tarihe ışık tutacak.
Bu içerikte Anadolu Ajansı 'ndan veriler ve cümleler kullanılmıştır.
İslam sanatının merkezi: Türk ve İslam Eserleri Müzesi