Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İslam'a göre doğruluk nedir? Kur’an-ı Kerim’e göre doğru kişilerin özellikleri nelerdir?

İslam'a göre doğruluk nedir? Kur’an-ı Kerim’e göre doğru kişilerin özellikleri nelerdir?

Bir Müslümanın en önemli özelliği, doğruluğudur. Öyle ki Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şerifinde kurtuluşun bu hasletten geçtiğini buyurur: "Daima doğruluğu araştırın. Tehlikeyi doğrulukta görseniz de doğruluktan ayrılmayınız. Zira kurtuluş ancak ondadır." İslam'ın özünü oluşturan bu davranış, huzurlu bir toplumun da en temel özelliğidir. Peki, İslam'a göre doğruluk nedir? Kur'an-ı Kerim'e göre doğru kişilerin özellikleri nelerdir? Peygamberimizin doğruluk hakkında tavsiyesi nedir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 11
  • 11
Doğruluk için dikkat edilmesi gerekenler
Doğruluk için dikkat edilmesi gerekenler

Doğruluk için şunlara dikkat edilmesi gerekir:

↪ Her işin başı niyet olduğu için niyetlerin doğru, Allah rızası için şekillenmesine önem verilmelidir.
↪ Bütün konuşmalarımız yalnızca doğru olmalı. Kazanç elde etmek, insanları memnun etmek gibi sebebi ne olursa olsun yalan konuşulmamalı.
↪ İyi olduğuna inanılan davranışlarda bulunarak eylemlerde doğruluk sağlanmalıdır.
↪ Allah rızasını kazanmak için verilen kararlara bağlı kalınarak onu uygulamalıdır.
↪ Şahitliklerde doğru olunmalı. Kur'an-ı Kerim'de şahitliğin doğru yapılması için şöyle buyrulur:

"Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın). Çünkü Allah ikisine de daha yakındır. (Onları sizden çok kayırır.) Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın. Eğer (şahitlik ederken gerçeği) çarpıtırsanız veya (şahitlikten) çekinirseniz (bilin ki) şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (Nisa suresi, 135. ayet)

(x) Nisa suresi 135. ayetin tefsiri

(x) "İnsanların O'nun yerine geçmeye, adaleti saptırma pahasına bazı kimseleri kayırmaya hakları yoktur. Bu sebeplerle gerek hâkimlerin ve gerekse şahitlerin haksız tarafa meyletmeleri veya hakkın ortaya çıkmasını, adaletin gerçekleşmesini engellemek için hükümden ve şahitlikten geri durmaları, mahkemeyi oyalayan davranışlar içine girmeleri de yalancı şahitlik ve hukuka aykırı hüküm kadar adalete aykırı bulunduğundan âyet bunları da yasaklamış, bazı şeyleri halktan gizlemek mümkün olsa bile Allah'tan gizlemenin imkânsız olduğunu vurgulamıştır."

(x) Nisa suresi 135. ayetin tefsirinin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN