Arama

İslam'ın ilk müezzinleri

Yeryüzünde kesintisiz olarak okunan Ezan-ı Şerif, Müslümanların ibadet hayatında ayrı önem taşır. Asr-ı saadette ezanı okuyan müezzinler, sesi güzel ve gür, Kur'an-ı Kerim'i iyi okuyan kimseler arasından seçilirdi. Peygamber Efendimizin zamanında Medine'de Bilal-i Habeşi ve Abdullah b. Ümmü Mektum, Mekke'de Ebu Mahzure ve Kuba'da ise Sa'd b. Âiz el-Karaz ezan okurdu. Peki, ilk ezan nasıl okundu?

  • 11
  • 24
Ayet nazil olmasına sebep olduğu olay
Ayet nazil olmasına sebep olduğu olay

💠 Hz. Peygamber (SAV), Mekkeli müşriklerin ileri gelenleri ikna edilmesi halinde onları izleyen halkın İslam'ı daha kolay benimseyecekleri düşüncesiyle onlarla da meşgul oluyordu.

💠 Bu müşriklere yaptığı konuşmasının ortasında yanlarına gelen Ümmü Mektûm (RA), Allah'ın emirlerini ve ona öğrettiği meseleleri kendisine anlatmasını istedi. Onun bu zamansız sorularından rahatsız olan Peygamberimiz (SAV), hoşnutsuzluğunu göstermesi üzerine yüce Allah (CC) tarafından uyarı mahiyetli şu ayetler nazil oldu:

"Suratını astı, yüzünü çevirdi. Çünkü ona gözü görmeyen biri gelmişti. Sen nereden bileceksin, belki o arınacaktı. Yahut o öğüt alacak da öğüt kendisine fayda verecekti. Sen ise kendini her şeye yeterli görenle ilgileniyorsun. Onun arınmamasından sen sorumlu değilsin! Ama gönlünde Allah korkusu taşıyarak koşup sana gelenle ilgilenmiyorsun! Hayır! Şüphesiz bu âyetler birer öğüttür. Dileyen ondan öğüt alır." (Abese suresi,1-12. ayetler)

Hakkında ayet nazil olan sahabe

  • 12
  • 24
Peygamberimizden iltifat gördü
Peygamberimizden iltifat gördü

💠 Sonrasında Hz. Peygamber (SAV), İbn Ümmü Mektûm'a (RA) iltifat edip ikramda bulundu ve kendisine "Ey kendisinden dolayı Rabbimin beni azarladığı zat, merhaba!" diye hitap etti.

💠 İlk muhacirlerden olan Ümmü Mektûm (RA), Mus'ab b. Umeyr (RA) ile birlikte Medine'de insanlara Kur'an-ı Kerim öğretmek ile görevlendirildi. Bir zaman 'suffe'de kaldıktan sonra Mahreme bin Nevfel'in "dârülkurrâ" adıyla anılan evine taşındı.

Ashab-ı Suffe mensubu sahabeler

  • 13
  • 24
Peygamberimizin vekilliğini yaptı
Peygamberimizin vekilliğini yaptı

💠 Peygamberimiz (SAV) Medine'den ayrıldığı zamanlarda yerine vekil olarak Ümmü Mektûm'u (RA) tayin ederdi. Namazların imamlığını da yaptı.

💠 Peygamberimizin (SAV) imamlığını yapan Ümmü Mektûm (RA), Hz. Bilal (RA) ezan okuduktan sonra kamet getirirdi. Bazen de Ümmü Mektûm (RA) ezan okur, Hz. Bilal (RA) kamet getirirdi.

Peygamberimizin iltifat ettiği sahabe

  • 14
  • 24
Fecr doğduktan sonra ezan okumasıyla bilinirdi
Fecr doğduktan sonra ezan okumasıyla bilinirdi

💠 Sabah namazı vaktinin girdiği kendisine söylenmesinden sonra ezanı okumasıyla bilinirdi. Bilal-i Habeşi (RA) ezanı geceleyin okur, Ümmü Mektûm (RA) ise fecr doğduktan sonra okurdu.

💠 Abdullah b. Ömer'den (RA) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (SAV) imsak vaktini belirlemek için şöyle buyurdu; "Bilâl gece ezan okuyor. Bu sebeple İbn Ümmü Mektûm nida edinceye kadar yiyin ve için!"

(İbn Saʻd, Tabakât, 4: 155)

  • 15
  • 24

💠 Âmâ olduğu için, caminin evine uzak olduğunu söyleyerek Peygamberimizden (SAV) cemaate katılmamak için izin istemişse de bulunduğu yerden ezanı duyduğu için uygun görülmedi.

💠 Mazereti nedeniyle köpek beslemene izin verildi. İbn Ümmi Mektûm (RA), Hz. Ömer (RA) zamanında Kadisiye Savaşı'na elinde siyah bir bayrak ile katıldı ve burada aldığı yaralar nedeniyle şehit düştü.

Resulullah'ın görme engelli vekili

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN