İtikaf ile ilgili hadisler
Ramazan'ın son on gününde dünya işleriyle ilgiyi kesip camide kalarak ibadetle uğraşmaya "itikaf" denir. Peygamber Efendimizin de son on günde itikafa girdiğine dair birçok hadis-i şerif mevcuttur. Peki Ramazan ayında Peygamberimiz Efendimizin yaptığı itikafın faziletleri, çeşitleri ve şartları nelerdir? İşte hadislerin ışığında manevi bir yolculuk olan itikaf...
Giriş Tarihi: 07.05.2020
09:34
Güncelleme Tarihi: 07.05.2020
09:42
Hz. Aişe (radıyallahu anha) der ki: "Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) hanımlarına yaklaşmamaya yemin etti (ila kararı verdi) ve (bal yemeyi de kendi kendine) haram etti. Böylece helal olan bir şeyi kendisine haram kılmıştı. Sonra kefaret karşılığında yeminini bozdu" (Tirmizi, Talak 21, (1201).
Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın son on gününde olduğu ağırlık kazanınca, Allah Resûlü de itikâflarını bu günlerde yapmaya başladı. (Buhârî, İtikâf, 1)
"Resûlullah mescitte keçeden yapılmış küçük bir Türk çadırında itikâfa girerdi." (Müslim, Sıyâm, 215; İbni Mâce, Sıyâm, 62)
Yine Hazret-i Ayşe anlatıyor:
"Resûlullah Ramazan ayında ibâdet husûsunda diğer aylarda görülmeyen bir gayret içerisinde olurdu. Ramazan'ın son on gününde ise kendisini çok daha fazla ibâdete verirdi. Bu günlerde geceyi ihyâ eder, âilesini uyandırır ve izârını bağlardı. (Yâni ibâdet için hazırlıklarını tamamlar ve büyük bir azimle Hakk'a yönelirdi.)" (Buhârî, Fadlu Leyleti'l-Kadr, 5; Müslim, İtikâf, 8)
Bir seferinde Efendimiz'in çadırı kurulunca hanımlarından bir kısmı da mescide çadırlarını kurmuşlardı. Resûlullah bunları görünce:
"–Bunlar da ne?" diye sordu. Durum kendisine arz edilince:
"–Böyle yapmayı iyilik ve takvâ mı zannederler?" buyurdu ve o Ramazan'da itikâf yapmadı. Şevval ayının ilk on gününde itikâfa girdi. (Buhârî, İtikâf, 6, 7, 14; Müslim, İtikâf, 6; Ebû Dâvûd, Savm, 77; Tirmizî, Sıyâm, 71)