Arama

İyilik ve hayırda yarışmak ile ilgili hadisler

Huzurlu bir toplum birbirini seven ve birbirine karşı hayırda yarışan insanlardan meydana gelir. Ayet ve hadislerde Müslümanlara iyiliğin emredilmesi ve kötülükten menedilmesi öğütlenir. Öyle ki yüce Allah şöyle buyurur: "(Ey müminler!) Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir." Peki, hayırlı işlerde acele etmek doğru mu? Allah'ın razı olacağı ve bize sevap kazandıracak amel nedir? Hayırlı işlere nasıl koşulmalıdır? Sizler için Peygamber Efendimizin hayırda yarışma ile ilgili hadis-i şerifleri derledik.

Allah yolunda her ne harcarsanız, Allah onun yerine bir başkasını verir...

(Sebe' Suresi, 34-39. ayetler)

Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan seçkin

hafızlardan,Kur'anı Kerim'i dinlemek ve okumak için tıklayın.

Hayır olarak ne harcarsanız, bu, kendiniz içindir. Zaten siz ancak Allah'ın rızasını kazanmak için harcarsınız. Hayır olarak her ne harcarsanız –hiç hakkınız yenmeden– karşılığı size tastamam ödenir.

(Bakara Suresi, 272. ayet)

Siz hayır olarak ne verirseniz, şüphesiz Allah onu bilir.

(Bakara Suresi, 273. ayet)

Sehl b. Sa'd (ra) anlatıyor: Resûlullah'a içecek bir şey getirilmişti, ondan içti. (Bu sırada) sağında bir genç ve solunda da ihtiyarlar oturuyordu. Resulüler gence, (elindeki içecek kabını göstererek): "Bunu büyüklere verebilir miyim?" diye sordu. Genç: "Hayır, vallahi olmaz yâ Resûlallah; sizin peşinizden aynı kaptan içme imtiyazını kimseye veremem." dedi. Peygamber de kabı delikanlının eline verdi.

(Buhârî, Mezâlim, 12; Müslim, Eşribe, 127)

Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: Bir gün Eyyûb (as) çıplak vaziyette yıkanırken altın (sarısı) çekirgeler üzerine serpildi. Eyyûb (as) elbisesini açarak onları toplamaya çalıştı. Bunun üzerine Allah Teâlâ: "Ey Eyyûb, ben sana bu gördüklerinden daha fazlasını vermedim mi?" diye seslendi. Eyyûb (as): "Şanına yemin olsun ki, evet verdin, ancak senin (lütuf ve) bereketinden müstağni değilim." dedi.

(Buhârî, Gusül, 20)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN