Arama

Kadir suresi meali, tefsiri ve fazileti

Bin aydan hayırlı olan gecenin müjdesini içinde barındıran ve bu sebeple onun adıyla anılan Kadir Suresi, Mekke döneminde nazil olan surelerdendir. Mushaf sıralamasına göre doksan yedinci olan Kadir Suresi'nde iki önemli husus vardır. Bunlardan ilki Kur'an-ı Kerim'in Ramazan ayında nazil olduğunun bildirilmesi, diğeri ise Kadir gecesinin ehemmiyetinin anlatılmasıdır.

Kadir Suresi 4-5 Ayetler Tefsiri

Burada Kadir gecesinin bin aydan hayırlı oluşunun başka bazı sebepleri açıklanmaktadır. Bu gece Allah Teâlâ'nın vereceği görevleri üstlenmek üzere melekler ve ruh yeryüzüne inerler. Müfessirlerin çoğunluğuna göre 4. âyetteki "ruh"tan maksat Cebrâil'dir (krş. Şuarâ 26/193-194).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kadir Suresi 4-5 Ayetler Tefsiri

Cebrâil meleklerden biri olmakla birlikte makamının yüksekliğini ve şanının yüceliğini göstermek üzere ayrıca zikredilmiştir. Ruha "meleklerin ileri gelenleri, meleklerin dışında Allah'ın görünmez ordularından bir ordu, rahmet" vb. mânalar verenler de vardır (Râzî, XXXII, 34; Şevkânî, V, 555). 5. âyette bu gecenin esenlik ve mutluluk gecesi olduğu ifade edilmiştir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 10
  • 11

Kadir Suresi 4-5 Ayetler Tefsiri

Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevî işlerden uzaklaşıp mescidde itikâfa çekilir, vaktini daha çok ibadet ve tefekkürle geçirirdi (Buhârî, "İ'tikâf", 1; Müslim, "İ'tikâf", 1-5). Dolayısıyla müminler de Kadir gecesini ibadetle ve dualarla ihya etmelidirler.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 11
  • 11

Kadir Suresi 4-5 Ayetler Tefsiri

Hz. Âişe bu gecenin nasıl ihya edileceğini Hz. Peygamber'e sormuş, o da "Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet! de" şeklinde cevap vermiştir (Tirmizî, "Da'avât", 84; İbn Mâce, "Duâ", 5). Kadir gecesi, "kandil geceleri" denilen ve zamanla İslâm kültür tarihinde kutsallığına inanılıp çeşitli ibadetlerle ihya edilen, hatta merasimlerle kutlanan gecelerden biri ve en önemlisidir (geniş bilgi için bk. Halit Ünal, "Berat Gecesi", DİA, V, 475-476; M. Sait Özervarlı-Mustafa Uzun, "Kadir Gecesi", a.g.e., XXIV, 124-127; Nebi Bozkurt, "Kandil", a.g.e., XXIV, 300-301). Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt:5 Sayfa:657-660 ﴾ 4–5 ﴿

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN