Arama

Kainatın sesini işittiren vecd halleri

Mevlana "Sema düğün yerinde olur, yas olan yerde değil" cümlesiyle kişinin Allah'ı ve kainatı işitirken yaşadığı vecd halini anlatır. Coşkunluk hallerinin tezahürü Mevlevilikte 'sema', Alevi-Bektaşilik'te 'semah', Kadirilik, Halvetilik gibi tarikatlarda ise 'devran' olarak karşımıza çıkar. Peki, tasavvuf ve musiki ilişkisi ışığında bu kavramların benzerlikleri ve ayrışan yönleri nelerdir?

  • 10
  • 14
VECD HALLERİNDEN BİRİ OLAN DEVRAN NEDİR?
VECD HALLERİNDEN BİRİ OLAN DEVRAN NEDİR?

Devran, sûfîlerin yalnız başına veya topluca vecde gelip dönerek zikir yapmaları anlamına gelen tasavvuf ve mûsiki terimidir.

📌Devran bir sûfînin tek başına dönmesiyle olduğu gibi bazan derviş cemaatinin topluca ayağa kalkıp dönmesiyle de gerçekleşir. Bu olay sûfînin iradesi dışında meydana gelirse mutasavvıflar bunu makbul bir hal sayarlar.

📌İradeli olarak yapılan devran ise özellikle ilk sûfîler tarafından pek hoş karşılanmamışsa da daha sonra tarikat mensupları arasında usulüne uygun ve samimi olarak uygulanması şartıyla bunda bir sakınca görülmemiştir.

Tasavvuf nedir?

  • 11
  • 14

📌Tek başına devran eden derviş çok defa bulunduğu noktada, bazan Mevleviler gibi bir daire oluşturacak şekilde döner. Toplu olarak gerçekleştirilen devranda dervişler bir halka oluşturarak dönerler.

📌Mevlevi semasında olduğu gibi bunun belli bir zeminde belli bir düzen içinde belli daireler üzerinde dönülerek gerçekleştiği de olur. Bir dervişin devrana başlaması için sûfiler meclisinde veya tarikat ayininde bulunması gerekmez, işittiği herhangi bir söz veya sesin tesiriyle de vecde gelip devretmeye başlayabilir.

  • 12
  • 14
SEMA İLE DEVRAN ARASINDAKİ FARK NEDİR?
SEMA İLE DEVRAN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

📌Devran ve semayı birbirinden ayırmak gerekir. Devran feleklerin dönmesindeki kozmik gerçekliği simgeler. Sema devranın gayesini teşkil etmektedir. Devran yapılmadan da sema ehli olunabilir. İnsan dönerek evrendeki ezeli sesi işitir, dönmenin maksadı bu sebeple duymak yani işitmektir. Cenab-ı Hakk'ın aleme söylemiş olduğu sözleri işitmek, semanın en büyük gayesidir.

📌Bu felsefeden yola çıkıl dığında sema metafiziksel bir kavrama dönüşüyor. Evrende olup biten veyaşanan bütün hadiseleri Allah'tan bilme meselesine evrilmektedir. Böylece devranla başlayıp sema ile neticelenen bu hadise, Müslüman toplumunda tevhidin anlaşılabilmesi için gerçekleştirilir. Mevlana'dan sonra şekillenen sema ayinlerinin ortaya koyduğu yenilik daha sistematik hale getirmesidir.

Muhâsibî'nin El Akl ve Fehmü'l Kur'an adlı eserinde akıl ve ahlak ilişki

  • 13
  • 14
ALEVİ BEKTAŞİLERDEKİ VECD HALİ: SEMAH
ALEVİ BEKTAŞİLERDEKİ VECD HALİ: SEMAH

📌Bu kavramlar ekseninde ülkemizde kullanılan bir diğer form ise semahtır. Semah, Alevi ve Bektaşi topluluklarında yaygın olan ve müzik eşliğinde uygulanan tören nitelikli ayinlerdir.

📌Semah Alevi ve Bektaşi cemlerinde yaygın olarak müzik eşliğinde uygulanır. Semah bir dans değildir, Hâkk'a yaklaşmaktır. Semah insanın maneviyatıyla yüzleşmesi ve maddi dünyadan uzaklaşmasıdır.

Semahın tarihçesi

📌Semahın kaynağı Kırklar meclisine dayanır. Bu meclise gelen Hz. Muhammed'e Salmân-ı Fârisî tarafından bir üzüm tanesi verilir ve Salmân-ı Fârisî kendisinden bunu paylaştırmasını ister. Hz. Muhammed, Cebrail'in getirdiği tabakta bu üzüm tanesini sıkar. Bunu içen Kırklar "Ya Allah" deyip Semah dönmeye başlarlar. Yani semahın kökeninde de bir vecd hali yatmaktadır. Semahın ortaya çıkış kökenine dair bu hikaye aktarılır.

  • 14
  • 14
SEMA İLE SEMAH KAVRAMLARI ARASINDAKİ FARK NEDİR?
SEMA İLE SEMAH KAVRAMLARI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

📌Aslında sema ve semah kavramları arasında bir fark yoktur. Uygulama tarzları ve yöntemleri diğer tarikatlarda olduğu gibi başkalaşmış olsa da sema kavramı bütün gelenekler için aynı kavramı ifade eder. Çünkü semah yapan bir Alevi Beştaşi'nin de maksadı Allah'ın ve kainatın sesini duymaktır sema yapan Mevlevi'nin de…

📌Bütün bu vecd hallerinin bize anlattığı mesele tevhid ve Allah'a bağlılıktır.

Hasan Basri Kader Risalesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN