Arama

Kalbe huzur veren 15 ayet

Mutluluk gibi huzur da her gönüle kolaylıkla girebilen bir duygu değildir. İnsan olarak huzuru hayatımıza dahil edebilmemiz için öncelikle onu kazanmamız hatta ona layık bir hayat sürmemiz gerekir. Huzur, gönlün en güzel süsü olsa da bunu elde etmek bazen çok zordur. Hayat mücadelemizde bir yerinden de olsa yakalamaya çalıştığımız huzur ile ilgili sizlere 15 ayet derledik.

  • 9
  • 15
Tevbe Suresi; 51. Ayet
Tevbe Suresi; 51. Ayet

🔹 Tevbe Suresi; 51. Ayet

"De ki: "Allah bize ne yazmışsa başımıza ancak o gelir, O bizim mevlâmızdır." Müminler yalnız Allah'a güvenip dayansınlar."

Tevbe Suresi ilgili ayetin meali
İshak Danış'ın sesinden
Tevbe Suresi

Tevbe Suresi; 51. Ayet tefsiri

Bu âyetlerde ve ilerideki birçok âyette, münafıkların Resûlullah'ın Tebük Seferi ile ilgili kararı karşısındaki tavırlarına, onlardan bu sefere katılmamak için mazeret ileri sürenlerin ve bazı art niyetlerle sefere katılanların gerçek yüzlerine geniş bir biçimde temas edilmekte, kendilerini mümin olarak gösteren bu iki yüzlü insanlarla birlikte yaşamak zorunda kalan müslümanlar onlara karşı dikkatli ve uyanık olmaya çağrılmaktadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 10
  • 15
Haşr Suresi; 10. Ayet
Haşr Suresi; 10. Ayet

🔹 Haşr Suresi; 10. Ayet

"Bunların ardından gelenler de "Ey rabbimiz" derler, "Bizi ve bizden önceki iman etmiş kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde iman edenlere karşı kötü bir düşünce ve duyguya yer bırakma. Rabbimiz! Kuşkusuz sen çok şefkatlisin, çok merhametlisin.""

Haşr Suresi ilgili ayetin meali
İshak Danış'ın sesinden
Haşr Suresi

Haşr Suresi; 10. Ayet tefsiri

İlk iki âyette geçen efâe fiili sözlükte "geri döndürmek, şeklini değiştirmek" anlamlarına gelir. Burada İslâm hukuk terminolojisinde fey' olarak adlandırılan maddî değerler kastedilmektedir. Terim olarak fey', gayri müslimlerden alınan haraç, cizye, ticarî mal vergisi (uşûr) ve diğer bazı gelirleri ifade eder.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Hadis-i şerifler ile Müslümanlara örnek olan 20 dua

  • 11
  • 15
Ankebut Suresi; 41. Ayet
Ankebut Suresi; 41. Ayet

🔹 Ankebut Suresi; 41. Ayet

"Allah'tan başka varlıkların korumasına sığınanların durumu, örümceğin durumuna benzer: Örümcek, (ağını) kendine bir yuva edinir, ama yuvaların en çürüğü de örümceğin yuvasıdır. Keşke bilselerdi!"

Ankebut Suresi ilgili ayetin meali
İshak Danış'ın sesinden
Ankebut Suresi

Ankebut Suresi; 41. Ayet tefsiri

Putperestlerin dinlerinin anlamsızlığını, çürüklüğünü; onların tanrı diye inanıp bağlandıkları, sığınıp güvendikleri nesnelerin yararsızlığını anlatan âyet, daha genel olarak Allah'ı bırakıp O'ndan başkasını tanrı tanıyan veya böyle açıkça olmasa bile, tutum ve davranışlarıyla bir fâniye –olağan ve mâkul saygı sınırlarının ötesine geçerek– tanrı gibi bağlanan ve sadece Allah'tan bekleyebileceği yardım ve desteği ondan bekleyen insanın, içine düştüğü büyük yanılgıyı etkileyici bir benzetmeyle anlatmaktadır. 42. âyet, bu tür yanlış inanç ve davranışta olanlara bir uyarıdır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 12
  • 15
Al-i İmran Suresi; 92. Ayet
Al-i İmran Suresi; 92. Ayet

🔹 Al-i İmran Suresi; 92. Ayet

"Allah yolunda sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça iyiliğe asla eremezsiniz. Ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir."

Al-i İmran Suresi ilgili ayetin meali
İshak Danış'ın sesinden
Al-i İmran Suresi

Al-i İmran Suresi; 92. Ayet tefsiri

"İyilik" diye çevirdiğimiz birr kelimesi ayrıca "erdemlilik, ihsan, çok iyi ve hayırlı" gibi anlamlara gelir. Kur'an terimi olarak birr, "kişiyi Allah'a yaklaştıran iman, ibadet ve ahlâk ile en doğru ve en güzel hayatı yaşamak" mânasına geldiği gibi (bk. Bakara 2/177) "Allah'ın rızâsı, rahmeti ve cenneti" şeklinde de yorumlanmıştır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 13
  • 15
Nisa Suresi; 149. Ayet
Nisa Suresi; 149. Ayet

🔹 Nisa Suresi; 149. Ayet

"Bir iyiliği açıklar veya gizlerseniz yahut bir kötülüğü affederseniz şüphesiz Allah da ziyadesiyle affedicidir; O her şeye kadirdir."

Nisa Suresi ilgili ayetin meali
İshak Danış'ın sesinden
Nisa Suresi

Nisa Suresi; 149. Ayet tefsiri

Kişilere kendilerini koruma, bunun için kötülük yapandan, hakka tecavüz edenden şikâyetçi olma, onun durumunu başkalarına açıklama imkânı verilmekle beraber, bu hukuka uygun davranıştan önce ahlâk ve fazilete daha uygun bulunan bir başka davranış tavsiye edilmektedir: 1. Taraflar için daha hayırlı olacaksa kötülüğü bağışlamak, üstünü örtmek, onu başkalarının duymasına imkân vermemek. 2. Duruma göre iyiliği açıklamak veya gizlemek.

Aile hakkındaki hadis-i şerifleri okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN